Το Δεκέμβριο αποφασίσει το ΣτΕ για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Το Δεκέμβριο αποφασίσει το ΣτΕ για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:56 Δημιουργία 13/07/18, 15:52

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων και ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή της από τη Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι παραβιάσθηκε τόσο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά παραβιάσθηκε και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Πάντως, η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Σήμερα, συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο, η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων όπου αναπτύχθηκαν οι νομικές θέσεις των προσφευγόντων.

Ακόμη, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του «Ελληνικού Κινήματος 'Αμεσης Δημοκρατίας» Γιώργος Κόκκας, καταγόμενος από Θεσσαλονίκη, κατέθεσε, υπόμνημα υπέρ των θέσεων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων και υποστήριξε ότι είναι ανυπόστατη η όλη διαδικασία, καθώς δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα στη χώρα μας.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 μέλη των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, με σημαίες και πανό.

Τέλος, η απόφαση επί της αίτησης αναστολής, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αν σου άρεσε κάνε