Ημέρες 2007 από την καταστροφική φωτιά στην Κινέτα

Ημέρες 2007 από την καταστροφική φωτιά στην Κινέτα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:07 Δημιουργία 23/07/18, 16:07

Τις καταστροφικές ημέρες με τις πυρκαγιές του 2007 θυμίζει η πυρκαγιά στην Κινέτα που συνεχίζει να μαίνεται και «φουντώνει» λόγω των ανέμων που πνέουν στα Γεράνια Όρη.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν με προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τρεις οικισμοί της Κινέτας, και συγκεκριμένα η Γαλήνη, το Πανόραμα 1 και το Πανόραμα 2, καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έκαψαν και σπίτια, με τουλάχιστον 5 κατοικίες να έχουν καταστραφεί ολοσχερών.

Νωρίτερα απείλησαν και τον οικισμό Μαρούλα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης όταν του επιτέθηκε τρομαγμένο σκυλί μέσα στην αυλή ενός σπιτιού που καιγόταν.

«Το μέτωπο της φωτιά ξεπερνά τα έξι χιλιόμετρα. Από τους καπνούς, τα Καναντέρ δεν μπορούν να ρίξουν νερό κι έτσι μόνο τα ελικόπτερα συνδράμουν στις επίγειες δυνάμεις» είπε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κώστας Φυλαχτός.

Στην Εθνική Οδό

Στην ευρύτερη περιοχή η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί τόσο στη Νέα, όσο και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ, και στα δύο ρεύματα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, με το πύρινο μέτωπο να έχει σε πρώτη φάση κατεύθυνση προς την κορυφή του βουνού.

Ωστόσο, η φορά των ανέμων, έντασης 5-6 Μποφόρ, άλλαξε, με αποτέλεσμα η φωτιά να στραφεί νότια, προς τον οικισμό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η οποία ενημερώθηκε στις 12.03, υπερδιπλασιάστηκαν και πλέον επιχειρούν 110 πυροσβέστες, 40 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Παράλληλα, απογειώθηκαν για ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, που πάντως δυσκολεύονται λόγω χαμηλής ορατότητας από τους πυκνούς καπνούς.

Διακοπές ρεύματος

Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή, με σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης.

Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα.

Η έκταση που έχει λάβει η καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα έχει κινητοποιήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έχουν διατεθεί επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Οι αναφορές στο εξωτερικό

Το μέγεθος της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των media του εξωτερικού

Η Νew York Times έχει τίτλο «Κάτοικοι εγκαταλείπουν, μετά από δασική πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα» και τονίζει πως εκκενώνεται η Κινέτα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ αναφέρει πως το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες.

Το ΑBC αναφέρει πως οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές φωτιές του 2007, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Parismatch τονίζει πως στην περιοχή, που βρίσκεται 55χλμ δυτικά της Αθήνας, βρίσκονται κυρίως εξοχικές κατοικίες και η περιοχή εκκενώνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία.

H γερμανική Derstandard κάνει λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα, οι οποίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ σημειώνει πως κάτοικοι της περιοχής της Κινέτας , εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους.

Αν σου άρεσε κάνε