Αυξάνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αττική - Τραγικότερη η κατάσταση στην Κινέτα

Αυξάνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αττική - Τραγικότερη η κατάσταση στην Κινέτα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:37 Δημιουργία 23/07/18, 17:47

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κινέτα και στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.

Το πιο κρίσιμο μέτωπο είναι στην Κινέτα, με τουλάχιστον 20 σπίτια να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες, ενώ τρεις οικισμοί και συγκεκριμένα η Γαλήνη, το Πανόραμα 1 και το Πανόραμα 2 έχουν εκκενωθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική μέσω σχετικού δελτίου Τύπου που εκδόθηκε το απόγευμα, αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 Α/Φ και 2 Ε/Π ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 Α/Φ Canadair CL-415, 1 Α/Φ Canadair CL-215, 2 Ε/Π CH-47 Chinook, 3 Ε/Π Sikorsky S-64 και 2 Ε/Π Super Puma του ΠΣ.

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 Α/Φ c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Στην Εθνική Οδό

Στην ευρύτερη περιοχή η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί τόσο στη Νέα, όσο και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ, και στα δύο ρεύματα.

Η έκταση που έχει λάβει η καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα έχει κινητοποιήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έχουν διατεθεί επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Διακοπές ρεύματος

Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή, με σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης.

Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα.

Στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις 17:00, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Τουλάχιστον 3 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στο Νταού Πεντέλης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά κατευθύνεται στον Διόνυσο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πεντέλης, Λευτέρη Κουντουλάκο, το «ευτύχημα» είναι πως στο σημείο δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση εξαιτίας παλαιότερων πυρκαγιών και συνεπώς το σημερινό μέτωπο δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα προς τις κατοικημένες περιοχές, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός.

Η φωτιά στην Πεντέλη έχει πάρει κατεύθυνση προς το Νέο Βουτσά, ενώ σημειώνεται πως προχωρούν οι προληπτικές εκκενώσεις παιδικών κατασκηνώσεων που θα συνεχιστούν για όλες τις κατασκηνώσεις της περιοχής.

Σημειώνεται πως λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε και στους Αγίους Θεοδώρους, ωστόσο περιορίστηκε άμεσα με την επέμβαση των πυροσβεστών.

Ακόμα, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις δύο φωτιές στους Αγίους Αποστόλους και μία στον Κάλαμο, ενώ το «199» δέχθηκε κλήσεις και για φωτιές σε Παλλήνη, Παιανία και οικοπεδικό χώρο στην Κηφισιά.

Επί τόπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, για να επιληφθούν.

Συνολικά σήμερα, κατά το 12ωρο από 06:00-18:00 το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 14 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη περίπτωση αγνοούμενου από τις πυρκαγιές, μέχρι στιγμής.

Αν σου άρεσε κάνε