Ανείπωτη εθνική τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα

Ανείπωτη εθνική τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:16 Δημιουργία 24/07/18, 08:00

Έναν πύρινο εφιάλτη δίχως τέλος ζει η Αττική από χθες το μεσημέρι, με τη χώρα μας να θρηνεί για δεκάδες συμπολίτες μας, τη στιγμή που 156 άτομα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί, 16 εκ των οποίων παιδιά και 11 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο αριθμός των θυμάτων ολοένα κι αυξάνεται, με τις τελευταίες επιβεβαιωμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον εντοπισμό ακόμη 25 νεκρών στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι. Η τελευταία αυτή εξέλιξη ανεβάζει τους νεκρούς στους 49, ενώ 199 άτομα αγνοούνται.

Οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα είναι συγκλονιστικές, ενώ οι μαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών που έχουν καίγονται, σοκάρουν. Η κατάσταση στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολα. Σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες έχουν γίνει στάχτη από τις μεγάλες πυρκαγιές, άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν Οι φωτογραφίες από τα επίμαχα σημεία μαρτυρούν μία καμμένη γη...

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Oι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας οικισμούς, καίγοντας δεκάδες κατοικίες και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας πολίτες να καταφύγουν σε παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσουν. Κάποιους τους παρέσυρε το ρεύμα και διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που τους μετέφεραν στην πλησιέστερη ακτή.

Επιστρατεύτηκαν μέχρι και η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του Πολεμικού Ναυτικού για να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονταν στις παραλίες.

Έντονοι οι φόβοι για διπλασιασμό των θυμάτων

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί. Ενδεικτική του πύρινου εφιάλτη από τον οποίο προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να ξεφύγουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».

Αν σου άρεσε κάνε