Άσυλο στην Ελλάδα ζήτησε η Λεϊλά Μπιρλίκ

Άσυλο στην Ελλάδα ζήτησε η Λεϊλά Μπιρλίκ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:49 Δημιουργία 25/08/18, 12:32

Έναν ακόμη λόγο έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει η παρουσία στη χώρα μας της πρώην βουλευτού του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Λεϊλά Μπιρλίκ.

Η 44χρονη πολιτικός μπήκε παράνομα στην Ελλάδα το απόγευμα της Τετάρτης από αφύλακτο σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου και παραδόθηκε σε αστυνομικούς της διεύθυνσης Ορεστιάδας, στους οποίους μάλιστα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει αίτημα ασύλου.

Κατά πληροφορίες, ο εισαγγελέας απείχε της ποινικής δίωξης, όπως εξάλλου συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αφέθηκε ελεύθερη.

Την υπόθεση αποκάλυψε με δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet σημειώνοντας ότι η πρώην βουλευτής πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι της είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η Μπιρλίκ είχε συλληφθεί μαζί με ακόμη 13 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με την κατηγορία ότι ήταν μέλος του PKK, ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα» και ότι «προχωρούσε σε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών, αλλά τον Ιανουάριο του 2017 αφέθηκε ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους από δικαστήριο της Σιρνάκ. Ωστόσο, της απαγορεύτηκε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ έπρεπε να αναφέρεται στις τουρκικές αρχές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η 44χρονη θα παραμείνει στην Ελλάδα έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλε.

Αν σου άρεσε κάνε