Η Δούρου πετάει το μπαλάκι για τον ιό του Νείλου στους Δήμους

Η Δούρου πετάει το μπαλάκι για τον ιό του Νείλου στους Δήμους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:20 Δημιουργία 31/08/18, 14:06

Την ώρα που ο ιός του δυτικού Νείλου «σαρώνει» στην Αττική, η Ρένα Δούρου πετάει το... μπαλάκι στους δήμους, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχων για το κατά πόσο έχουν γίνει ψεκασμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και τονίζοντας πως η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για τις προνυμφοκτονίες σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας και όχι εντός αστικού ιστού.

Αυτά αναφέρει η κυρία Δούρου σε σχετική επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου επισημαίνει και το παραπάνω αίτημα.

Η ίδια, μάλιστα, κάνοντας λόγο για «σύγχυση στα ΜΜΕ», υποστηρίζει πως η Περιφέρεια έχει προχωρήσει, όπως και κάθε χρόνο, σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες για την πρόληψη και τους ψεκασμούς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για τις προνυμφοκτονίες σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας και όχι εντός αστικού ιστού, όπου «αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι δήμοι».

Μάλιστα, η κυρία Δούρου εξακολουθώντας να αποποιείται τις ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης, ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε αρχίσει από πέρυσι να λαμβάνει διαστάσεις, σημειώνει ότι έκρινε απαραίτητη αυτήν την αποσαφήνιση μετά τη «σύγχυση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εμπλεκόμενων φορέων».

Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν εξασφαλίσει άδεια από το υπουργείο Υγείας για κατ' εξαίρεση χρήση σκευασμάτων ULV.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τις προνυμφοκτονίες μόνο σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας, (όπως ρέματα, κ.ά.) που αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των εστιών όπου πρέπει να υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα, ενώ την αρμοδιότητα και ευθύνη για την εφαρμογή προγραμμάτων προνυμφοκτονίας στις ενδοαστικές εστίες (δηλαδή εντός αστικού ιστού) ανάπτυξης-εμφάνισης των κουνουπιών την έχουν -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- οι οικείοι δήμοι (π.χ. φρεάτια, πάρκα, δημοτικοί κήποι κ.λπ.).

Αν σου άρεσε κάνε