Σάμος: Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για τους κατοίκους - Με υπογραφές θέλουν να κλείσουν το hot spot

Σάμος: Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για τους κατοίκους - Με υπογραφές θέλουν να κλείσουν το hot spot

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:49 Δημιουργία 19/09/18, 10:45

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για τους κατοίκους των νησιών, που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τα νησιά ασφυκτιούν, ενώ ο κίνδυνος δημόσιας υγείας παραμονεύει. Μόλις χθες δε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέπεμψαν νέο SOS για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας, προειδοποιώντας για τις ανθρώπινες μικρές ψυχές που μένουν στον καταυλισμό.

Πέρα από τη Λέσβο, τριτοκοσμικές καταστάσεις βιώνουν και οι κάτοικοι στη Σάμο, όπου συγκεντρώνονται από χθες υπογραφές, με στόχο να μπει «λουκέτο» στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, το οποίο φιλοξενεί 4.000 αιτούντες άσυλο, ενώ χωράει μόλις 650 άτομα.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ παραμένει ακόμη το χρονικό τελεσίγραφο 30 ημερών που έχει δώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να λάβει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων στη Μόρια, αλλιώς έχει προειδοποιήσει με κλείσιμο του καταυλισμού.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας αρκείται σε... διαπιστώσεις, τουτέστον πως «η κατάσταση στη Λέσβο είναι οριακή».

Στο μεταξύ, η «καυτή πατάτα» του προσφυγικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα, έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη διαχείριση της μετανάστευσης και θα περιλαμβάνουν τις συνθήκες υποδοχής και τις τρέχουσες προκλήσεις στα ελληνικά νησιά.

Στο «μέτωπο» της Σάμου τώρα, στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν! Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».

Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι της Σάμου έχει ως εξής:

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες,

Τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!

Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα με τη στελέχωση των υπηρεσιών εξέτασης και παροχής ή όχι ασύλου και οι αναπόφευκτες, τεράστιες καθυστερήσεις που επιφέρει, παραμένουν.

Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Η δε πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας που είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας και της ασφάλειας.

Ως Δήμος Σάμου, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Για το σκοπό αυτό, για μία ακόμη φορά ζητούμε από το νέο Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα έτσι ώστε:

Να αποσυμφορηθεί άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη, γραπτή και επίσημη δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αφορούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου στα οποία δημιουργήθηκαν ‘’hot-spots’’ με αποκλειστική πρωτοβουλία, ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) - με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.
Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την αρωγή και την ενεργό συμμετοχή και των πολιτών της Σάμου

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες, σας καλούμε όλες και όλους να υπογράψετε το παρόν ψήφισμα.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε να δοθεί, επιτέλους, ουσιαστική και πραγματική λύση σ’ ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη, αλλά με τρόπο άδικο, έχουμε υποστεί και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από όλες τις συνέπειές του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αν σου άρεσε κάνε