Σάλος με το «παραθυράκι» σε ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία με απλή βεβαίωση γιατρού

Σάλος με το «παραθυράκι» σε ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία με απλή βεβαίωση γιατρού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:28 Δημιουργία 20/09/18, 14:27

Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί με εγκύκλιο του 2015 του υπουργείου Υγείας, η οποία ανοίγει «παράθυρο» στην εγγραφή παιδιών, που δεν εμβολιάζονται, σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, με την προσκόμιση απλώς μίας βεβαίωσης γιατρού, η οποία επιβεβαιώνει τον μη εμβολιασμό για λόγους «πιθανών παρενεργειών».

Αυτό, ενώ η ιλαρά «σάρωσε» την περασμένη χρονιά, με μεγάλη μερίδα γονέων ωστόσο να επιμένει να λέει «όχι» στον εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ζητεί δημόσια τοποθέτηση και αποσαφήνιση της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας, που χρονολογείται από τα τέλη του 2015, με επιστολή της προς τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Μποσκόζο.

Ειδικότερα, στη διευκρινιστική απάντηση του υπ. Παιδείας, αν και αναφέρεται ότι μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, σημειώνεται ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης».

Στην επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής τονίζει: «Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν. Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό». Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν ότι η διευκρινιστική επιστολή του υπουργείου «δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό».

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Παιδείας προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Όπως εξηγεί στην επιστολή της προς τον κ. Μπασκόζο, «οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό». Και συνεχίζει: «Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και, ακόμα χειρότερα, με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο “πιθανές παρενέργειες”».

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Παιδείας «δίνει άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και, ακόμα χειρότερα, βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Η Ενωση ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου και τη θέσπιση «επιπτώσεων» στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία.

Αν σου άρεσε κάνε