Ξεκινά δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες Κοτζιά περί Σόρος

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες Κοτζιά περί Σόρος

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:37 Δημιουργία 05/11/18, 19:29

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις αναφορές του Νίκου Κοτζιά για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών διέταξε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελική παραγγελία έρχεται μετά και από τη σημερινή μήνυση του κ. Κοτζιά για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων και για το βίντεο με τη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, που έχει παραδώσει ήδη η ΝΔ στην κ. Δημητρίου.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία ανέθεσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να διερευνήσει όσα αναφέρει ο πρώην ΥΠΕΞ στη μηνυτήρια αναφορά του.

Παράλληλα, στη δικογραφία συσχετίζεται και το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος. Βίντεο που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη.

Εξάλλου, μήνυση κατά του τέως υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Ν. Κοτζιά για παράδοση κρατικών μυστικών απορρήτων και της έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων κατέθεσε ο ε.ά. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι ο τέως ΥΠΕΞ παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας» και η παραβίασή τους επιφέρει συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι 13 ετών. Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Κοτζιάς με την δημόσια και δια του Τύπου «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση «των μυστικών κυβερνητικών σχεδίων» της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια «τορπίλισε, μια θαρραλέα επιτελική και εθνική προσπάθεια για επέκταση των εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σε μέρος της Ελληνικής επικράτειας».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του τέως ΥΠΕΞ, σημειώνει ο μηνυτής, επέφερε «έναρξη αντιπαραθέσεων- διενέξεων με το γειτονικό κράτος, διατάραξη των φιλικών σχέσεων και εξέθεσε το Ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταμάτης είναι «άγνωστος ο λόγος που ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και έκαψε μία σωστή προσέγγιση και προσπάθεια, η οποία μόνο αιφνιδιαστικά επιβάλλεται και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης».

Αν σου άρεσε κάνε