Η πρώτη αντίδραση Βαρθολομαίου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Η πρώτη αντίδραση Βαρθολομαίου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:16 Δημιουργία 09/11/18, 19:04

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται η Ελληνίδα πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανόπουλου, μετά από αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ώστε να ενημερώσει το Φανάρι για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Υπενθυμίζεται η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Η δυσφορία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε διαφανείς αμέσως μετα τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, όταν κύκλοι του Φαναρίου είχαν επισημάνει: «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Αν σου άρεσε κάνε