Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:12 Δημιουργία 16/11/18, 08:09

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Μητροπολιτών. Άλλωστε, ο ίδιος αναμένεται ότι θα παραπέμψει το ζήτημα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις. Όπως λένε οι πληροφορίες, το θέμα «περάσει» ως «πρόθεση συμφωνίας».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ' αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Εν αναμονή τελούν 9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, διότι βάσει του σχεδίου της συμφωνίας θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου. Οι κληρικοί ζητούν επίσης απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι «είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε». Επισήμανε ακόμη πως δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση των ιερέων και διαβεβαίωσε πως «όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και προς το συμφέρον του λαού μας». «Θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Ιερά Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή διάθεσή της» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε