Δεν κάνουν πίσω για τους μισθούς οι κληρικοί

Δεν κάνουν πίσω για τους μισθούς οι κληρικοί

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:21 Δημιουργία 16/11/18, 15:30

Καμία συζήτηση ω προς το ζήτημα της αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος για τη μισθοδοσία δεν δέχονται οι Μητροπολίτες, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία ήταν μάλιστα ιδιαίτερα επεισοδιακή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Μητροπολίτες, συμφώνησαν ωστόσο να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της «πρόθεσης συμφωνίας», που ανακοίνωσαν από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος δήλωσε πως το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι εκτός συζήτησης.

Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα, καθώς όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, αποχώρησαν δύο Μητροπολίτες. Πρώτος έφυγε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν δεν του επετράπη να μιλήσει για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.

Στη συνέχεια, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ενώ μισή ώρα αργότερα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Εισήγηση Ιερώνυμου

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε τρεις προτάσεις στην ομιλία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου, το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που του έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

«Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», επεσήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε