Ιερώνυμος: Παράταση 2 ετών στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Ιερώνυμος: Παράταση 2 ετών στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:37 Δημιουργία 11/12/18, 18:34

«Κάθε διάλογος είναι καλός», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του προς τη ΔΙΣ και αναφορικά με τον σχηματισμό Ειδικής Επιτροπής διαλόγου για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και όσα δημοσίευσε στο έργο του «Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι»: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση - άρθρο 16- «παρατείνεται για μία διετία το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του Κράτους, αλλά με μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδος (καθώς και της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου για τους δικούς τους λειτουργούς, αντιστοίχως)».

Και τούτο, όπως διευκρίνισε, για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα, χωρίς επ' αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να διοργανώσει τη διαχείρισή της. Εξάλλου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το Κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του Κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης της προθεσμίας για δύο ακόμη το πολύ χρόνια με ΠΥΣ, (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου).

Επ' αυτού, ανέφερε ότι το άρθρο 17 επεξηγεί περισσότερο την περίπτωση: «Επιβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1η-1-1945 και εφ' εξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Προς τούτο, τίθεται δύο (2) ετών προθεσμία, η οποία μπορεί να παραταθεί εφάπαξ με ΠΥΣ για δύο ακόμη χρόνια και ορίζεται ότι για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

Μετά την αναφορά του στα δημοσιεύματα του έργου του κ. Αλιβιζάτου, τα οποία χαρακτήρισε μυθεύματα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε στη ΔΙΣ ότι όταν τον επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «βομβαρδισμένος από τα παραπάνω μυθεύματα του κ. Αλιβιζάτου», τον ρώτησε «Δεν φαντάζομαι, κύριε πρωθυπουργέ, να πιστεύετε και εσείς ότι η ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει από 1-1-1945. Όχι του ετόνισα, αυτή αρχίζει το 1821 από το ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Έκτοτε, οι συζητήσεις μας συνεχίστηκαν με αλληλοσεβασμό».

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, υπογράμμισε ότι αισθάνθηκε χρέος του να υποστηρίξει με τις έρευνές του τις συνομιλίες του, την καταληστευμένη εκκλησιαστική μας περιουσία εκ μέρους της Πολιτείας, ιδιαίτερα από τους χρόνους του αγώνος της απελευθερώσεώς μας, τους χρόνους της αποκαταστάσεως του νέου κράτους και ιδιαίτερα κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες 1920 - 1935 υπό το πρόσχημα πάντοτε της κάλυψης του κόστους της μισθοδοσίας του Κλήρου.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε τα μέλη για τον σχηματισμό της Ειδικής Επιτροπής διαλόγου με την Πολιτεία, όπερ και εγένετο.

Αν σου άρεσε κάνε