«Χτύπημα» Ρουβίκωνα στο γαλλικό ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη

«Χτύπημα» Ρουβίκωνα στο γαλλικό ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:48 Δημιουργία 12/12/18, 14:45

Παρέμβαση στο γαλλικό ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη έκανα νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης μέλη του Ρουβίκωνα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 8-9 άτομα εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού και πέταξαν τρικάκια.

Σε αυτά εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στη Γαλλία.

Μετά από λίγο έφυγαν από το ινστιτούτο, χωρίς να σημειωθεί κάποια περαιτέρω ένταση.

Σε ανάρτησή τους στο Indymedia, τα μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Το τελευταίο διάστημα ένα εξεγερτικό κλίμα έχει συνταράξει την καρδιά του δυτικού καπιταλισμού και έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να μεταβιβάσει τον φόβο στη μεριά του αστικού στρατοπέδου, να αμφισβητήσει τα προνόμια των ισχυρών και να απαιτήσει πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Το κίνημα αυτό είναι δημοσίως γνωστό ως “κίτρινα γιλέκα” λόγω των σχετικών διακριτικών που φέρουν οι διαδηλωτές που το απαρτίζουν.

Ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 μέσα από το διαδίκτυο, όταν συλλέγονταν υπογραφές κατά της θέσπισης ενός μέτρου αύξησης των τιμών των καυσίμων που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για το 2019. Τα “κίτρινα γιλέκα”, όμως, συναντήθηκαν στον δρόμο για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου, στην εκατοστή επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαμαρτυρόμενα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, τον πληθωρισμό, τη διαφθορά και την κυβερνητική αυθαιρεσία. Με κέντρο το Παρίσι οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας παίρνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση έναν συγκρουσιακό χαρακτήρα, είτε με επιθέσεις κατά των δυνάμεων καταστολής είτε με απαλλοτριώσεις και χτυπήματα σε καπιταλιστικούς στόχους όπως είναι τα καταστήματα πολυεθνικών. Στον αγώνα συμμετέχουν δυναμικά και νεολαίοι, μαθητές και φοιτητές, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και οικολογικές πρωτοβουλίες. Η απάντηση του γαλλικού κράτους είναι η αμείλικτη καταστολή και η στρατιωτικοποίηση των γαλλικών πόλεων».

Αν σου άρεσε κάνε