Στην «κατάψυξη» και σε λευκό κλοιό η Ελλάδα μέχρι το Σάββατο

Στην «κατάψυξη» και σε λευκό κλοιό η Ελλάδα μέχρι το Σάββατο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:44 Δημιουργία 03/01/19, 17:38

«Σαρωτική» είναι η επέλαση της κακοκαιρίας «Σοφίας», που αναμένεται να συνεχίσει να πλήττει τη χώρα μας έως το ερχόμενο Σάββατο, ενώ το δριμύ ψύχος και τα χιόνια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Λόγω του χιονιού, σε πολλές περιοχές η μετακίνηση των οχημάτων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, η κυκλοφορία σε σημεία του ορεινού δικτύου έχει διακοπεί.

Νωρίτερα, η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση στην κίνηση των οχημάτων στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία απαγορεύεται από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Την ίδια ώρα, λόγω της χαμηλής νέφωσης, ακυρώσεις πτήσεων έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω χαμηλής νέφωσης. Τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα, μία στην Αθήνα και δύο ακυρώθηκαν.

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν λάβει μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί χιονόπτωση.

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

Χιόνι αναμένεται από αργά το απόγευμα μέχρι αύριο το πρωί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ το καιρικό φαινόμενο κινείται προς τα ανατολικά και εκτός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να επηρεάσει τις περιοχές των Σερρών και της Χαλκιδικής. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Ο ίδιος, επισήμανε, ότι χιονίζει στις περιοχές με υψόμετρο πάνω από τριακόσια με τετρακόσια μέτρα, ενώ επιχειρούν 60 μηχανήματα – αλατιέρες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Κλειστά οδικά δίκτυα δεν υπάρχουν, εκτός των χιονοδρομικών κέντρων.

Χιονοπτώσεις και προβλήματα στη Θεσσαλία

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση στη Θεσσαλία, όπου οι πόλεις ντύθηκαν «στα λευκά» και η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί.

Ήδη, το χιόνι έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό.

Έντονες χιονοπτώσεις στο νομό Τρικάλων

Μέχρι και 50 πόντους φτάνει το χιόνι στα ορεινά του νομού Τρικάλων, ενώ χιονόπτωση σημειωθηκε στα πεδινά και σε πόλεις. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

- Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων από 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

- Επ. οδός Τρικάλων - 'Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

- Επ. Οδός Πύλης - Μεσοχώρας από 4ο χλμ. (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα)

- Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στην πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου - Ανατολής.

Έντονη επίσης είναι και η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στο Νομό Καρδίτσας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

-Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

-Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

-Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

-Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

-Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση «ΤΥΜΠΑΝΟΣ»

-Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (θέση 'Αγιος Νικόλαος)

-Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 46ο χλμ έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»).

Χιόνια σε Ήπειρο, Καλάβρυτα και ορεινή Ναυπακτία

Χιόνια σημειώθηκαν και στην Εγνατία, στο ύψος της Δωδώνης, στην Ήπειρο. Οι αρχές θεωρούν απαραίτητη τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους κινούνται σήμερα σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην ΕΟ Λάρισας – Κοζάνης, ενώ η περιφέρεια, με τα μηχανήματα που διαθέτει, προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους.

Χιονοπτώσεις υπάρχουν στην περιοχή των Καλαβρύτων και στην ορεινή Ναυπακτία, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία του ορεινού δικτύου. Ειδικότερα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα παρακάτω σημεία:

- Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης.

- Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών

- Στην δημοτική οδό που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις εξής περιοχές:

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου από το ύψος της τοπικής κοινότητας Πλατάνου και άνω, καθώς και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Κλεπάς, Αράχωβας, Λιβαδακίου και Ψήλος Σταυρός.

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-'Ανω Χώρας- Κρυονερίων , καθώς και στις τοπικές κοινότητες Λιμνίτσας, 'Ανω Χώρας, Κρυονερίων, Περδικόβρυσης και Αμπελακιώτισσας.

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς και στις τοπικές κοινότητες Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν σου άρεσε κάνε