Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία λόγω «Σοφίας»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία λόγω «Σοφίας»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:03 Δημιουργία 05/01/19, 19:59

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας «Σοφία», η οποία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

Στην Περιφέρειας Θεσσαλίας:

- τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

- τους Δήμους Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

- τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και

- τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

- οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου

- οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας

- η Δημοτική Κοινότητα Συκέας και η Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας

- οι Δημοτικές Ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και

- οι Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές στη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χωρίς ρεύμα έμειναν από χθες το μεσημέρι και για 24 ώρες πολλά χωριά στη βόρεια Εύβοια. Τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν σήμερα το μεσημέρι.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχτηκε η Πυροσβεστική το τελευταίο διήμερο, λόγω του κύματος κακοκαιρίας, από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα χιόνια, ή για μεταφορά φαρμάκων σε αποκλεισμένες περιοχές, ακόμα και για την μεταφορά σόμπας στο σπίτι καρδιοπαθή και τα συνεργεία έτρεχαν παντού για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο του Π.Σ., από τις 3 Ιανουαρίου έως σήμερα, πραγματοποιήθηκε από συνεργεία της Πυροσβεστικής μεταφορά 28 ασθενών (κυρίως νεφροπαθών για προγραμματισμένη αιμοκάθαρση) προς νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιοχές:

Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε μεταφορά φαρμάκων σε ασθενείς στις περιοχές Πουγκάκια Φθιώτιδας, Σπερχειάδα Φθιώτιδας, Σφακιώτες Λευκάδας, ενώ μεταφέρθηκε θερμαντική συσκευή σε υπερήλικα καρδιοπαθή στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες προχώρησαν στη μεταφορά ατόμων κυρίως από ακινητοποιημένα οχήματα. Συνολικά πραγματοποιήθηκε μεταφορά 45 ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην Πεντέλη Αττικής, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, στην Πιερία, στην Φθιώτιδα, στα Ιωάννινά και στην Ημαθία

Δώδεκα άτομα που επέβαιναν σε τρία τζιπ και είχαν παγιδευτεί σε αδιέξοδο στις ανατολικές πλαγιές του Χορτιάτη απεγκλωβίστηκαν έπειτα από επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παγετός...

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν πολικές περιοχές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το θερμόμετρο έδειξε αρκετά κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.

Στους νομούς Φλώρινας, Ιωαννίνων, Γρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7), στα Γρεβενά (-11,5), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2), στα Ιωάννινα (-10,9), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6) και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).

Αν σου άρεσε κάνε