Επιστολή των δημάρχων του Β. Αιγαίου στην Μέρκελ για ΦΠΑ - προσφυγικό

Επιστολή των δημάρχων του Β. Αιγαίου στην Μέρκελ για ΦΠΑ - προσφυγικό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:49 Δημιουργία 11/01/19, 17:44

Επιστολή προς την Άγκελα Μέρκελ έστειλαν οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγίου που αντιμετωπίζουν την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ζητώντας από την Γερμανίδα καγκελάριο την αποσυμφόρηση των νησιών κάνοντας λόγο και για το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιάννης Πατούλης, αναφέρονται και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του B.A. Αιγαίου στο πλαίσιο των συντονισμένων κινήσεων για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ζητούν την παρέμβασή της, ώστε η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας τη μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ολόκληρη η επιστολή προς την 'Αγγελα Μέρκελ σχετικά με τον απεγκλωβισμό των όσων αιτούντων άσυλο διαμένουν στα νησιά, αναφέρει:

«Εξοχότατη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας,

Η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων απέδειξαν εμπράκτως τον σεβασμό τους στο ανθρωπιστικό περιεχόμενο των θεμελιωδών αρχών της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας εδώ και 3,5 και πλέον έτη, είναι δίκαιο και ορθολογικό αίτημα. Είναι πλέον αδύνατο πέντε ελληνικά νησιά να ανταποκρίνονται πρακτικώς μόνα τους στις τόσο αυξημένες προσφυγικές ροές που παρατηρούνται από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα. Το βάρος που προσθέτει στις τοπικές κοινωνίες ο εγκλωβισμός οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών χωρίς καμία προοπτική, είναι πλέον αβάσταχτο. Γνωρίζοντας τη θέση της Γερμανίας για το μείζον αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς και τη στερεότητά σας, ως πολιτικού με δεσπόζουσα θέση στα ευρωπαϊκά πράγματα για πολλά χρόνια, ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας τη μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά μας στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Αν σου άρεσε κάνε