Πρόστιμο-μαμούθ στην Ελλάδα για παράνομο δίκτυο κινεζικών εισαγωγών

Πρόστιμο-μαμούθ στην Ελλάδα για παράνομο δίκτυο κινεζικών εισαγωγών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:43 Δημιουργία 15/01/19, 13:12

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει περισσότερα από 200 εκ. ευρώ σε πρόστιμο στην ΕΕ λόγω της αποτυχίας των τελωνειακών αρχών να καταστείλουν κινεζικό δίκτυο εισαγωγών ειδών ένδυσης και υπόδησης που δρούσε παράνομα από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς δεν κατέβαλε το νόμιμο ΦΠΑ και δασμούς.

Έρευνα από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης, OLAF, επικεντρώνεται στο λιμάνι του Πειραιά, κινεζικής ιδιοκτησίας – μέρος του κινεζικού πρότζεκτ «Belt and Road», σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν κατάφεραν να σταματήσουν κινεζικό δίκτυο απατεώνων, που δεν πλήρωναν δασμούς εισαγωγής και ΦΠΑ για μεγάλες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που μεταφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Δεκεμβρίου είναι μέρος της εκστρατείας του OLAF κατά του εγκληματικού δικτύου, που δεν έχει πληρώσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για τελωνειακούς δασμούς σε έξι χώρες, από το 2015.

«Ο OLAF επιβεβαιώνει ότι έχει ολοκληρώσει την έρευνα που αφορά την παράνομη εισαγωγή ειδών ένδυσης και υπόδησης στην Ελλάδα, την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2018», σημειώνει η υπηρεσία.

«Με βάση τα ευρήματα, ο OLAF έχει εκδώσει Σύσταση προς τα ελληνικά τελωνεία για την ανάκτηση του ποσού των 202,3 εκατ. ευρώ από χαμένους τελωνειακούς δασμούς».

Αν σου άρεσε κάνε