Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:16 Δημιουργία 20/01/19, 14:57

Βροντερό «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών φωνάζει την Κυριακή το πλήθος κόσμου, που έχει συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, για να διαμαρτυρηθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Αυτή την ώρα το συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι ιστορική.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 το μεσημέρι με τον Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλει τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια, στο βήμα ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές ανάμεσα στους οποίους και οι μοναχοί εκπρόσωποι του Αγίου Όρους.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο δίνουν οι βουλευτές Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κώστας Σκρέκας καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος.

Σε δηλώσεις του από την πλατεία Συντάγματος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: «Είναι διαδήλωση για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για το δίκαιό μας».

Στο μεταξύ, σε ρίψη δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία μετά από ένταση που σημειώθηκε στις σκάλες πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όταν ορισμένα άτομα, ένας εκ των οποίων κρατούσε καδρόνι, πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο.

Δεν σημειώθηκε -μέχρις στιγμής- προσαγωγή ενώ λίγο αργότερα επικράτησε ηρεμία.

Λεωφορεία από όλη την Ελλάδα κατέφθασαν το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα διαδηλωτές από την Κρήτη.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος σε σχέση με το συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν ξεπεράσει τις 140.000 σε έκταση 50.000 τ.μ. Οι διοργανωτές υποστήριζαν ότι οι πολίτες ήταν έως και δέκα φορές περισσότεροι.

Την ίδια ώρα, επί ποδός είναι η αστυνομία. Ελικόπτερα drone θα πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας, μεταδίδοντας εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Επίσης, θα στηθούν «φραγμοί» με κλούβες, σε δρόμους της Αθήνας. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα φύλαξης τόσο στη Βουλή, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει η παμμακεδονική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον, σύμφωνα με την παμμακεδονική Συνομοσπονδία, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

Αν σου άρεσε κάνε