Υπόθεση Novartis: Αρχές Φεβρουαρίου οι κλήσεις σε υπόπτους

Υπόθεση Novartis: Αρχές Φεβρουαρίου οι κλήσεις σε υπόπτους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:21 Δημιουργία 23/01/19, 20:20

Το αργότερο μέχρι τις αρχές του ερχόμενου μήνα θα έχουν σταλεί οι κλήσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis για να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, αρχικά στόχος ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις χωρίς να κληθούν σε εξηγήσεις.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε μετά το έγγραφο του πρώην εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, στο οποίο είχε επισημάνει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι στις ερευνώμενες υποθέσεις πρέπει να καλούνται σε εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προτού προβούν σε επόμενες νομικές κινήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, την ώρα που η έρευνα για τους λογαριασμούς τους σε ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να μπει στο αρχείο η δικογραφία για κάποια από τα ελεγχόμενα πρόσωπα, όπου δηλαδή δεν προκύπτει καμία ένδειξη για εμπλοκή σε παράνομη πράξη.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του κ. Αγγελή, στην τετρασέλιδη αναφορά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι Αμερικανοί τού έδωσαν στικάκι κι εκείνος αρνήθηκε να το παραλάβει.

Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, δεν δόθηκε στικάκι ή στοιχεία για συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά έγινε συζήτηση, η οποία, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε «αόριστη».

Την ίδια ώρα, στην αναφορά του ο κ. Αγγελης φέρεται να αναρωτιέται ποιος μπορεί να έκανε αυτή τη διαρροή για το στικάκι, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση με τους Αμερικανούς ήταν μόνον ο ίδιος και οι εισαγγελείς διαφθοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση, που ανατέθηκε ήδη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί τί ακριβώς έγινε στη Βιέννη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Αν σου άρεσε κάνε