Οι αγρότες αποκλείουν τα Τέμπη το Σάββατο

Οι αγρότες αποκλείουν τα Τέμπη το Σάββατο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:23 Δημιουργία 06/02/19, 21:20

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που δεν συναντιέται μαζί μας για να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Αυτή μας βγάζει στον δρόμο με την πολιτική της και αυτή κλείνει τους δρόμους» τόνισε ο κ. Μαρούδας.

Την ίδια ώρα, κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας για ένατη μέρα, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, πραγματοποιώντας ένα ενιαίο κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο.

Λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αποφάσισε νέες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.).

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Τετάρτης και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία, ισχύουν τα εξής:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • Εκτροπή κυκλοφορίας από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (χ/θ 348+106 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μέσω της Οδού Βόλου και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου, θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • Εκτροπή κυκλοφορίας στον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου. Στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Κιλελέρ (χ/θ 331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Ακολούθως, μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου, θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Κιλελέρ (331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).

Νέα μπλόκα

Στον κόμβο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, έφθασαν το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

«Μπαίνουμε στον χορό των κινητοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να προσχωρούμε επίσημα σε κάποιες από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

«Στο μπλόκο μας θα βρει κανείς αγρότες και κτηνοτρόφους όλων των κομμάτων. Δεν μπαίνουμε υπό την ομπρέλα κανενός. Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και στηρίζουμε όποιον τίμια παλεύει για τη βιωσιμότητα και την παροχή λύσεων» σημείωσε, λέγοντας πως «σήμερα τακτοποιούμαστε στο μπλόκο και δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, ούτε καν συμβολικού χαρακτήρα. Από αύριο, βλέπουμε».

Στο μεταξύ, την ακύρωση των προγραμματισμένων για σήμερα το απόγευμα αποκλεισμών στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε αποκλεισμό της εφορίας στην Καστοριά, από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν με τα αγροτικά τους οχήματα και «συνάδελφοι από το Βόιο Κοζάνης και τις Πρέσπες».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, το προσεχές Σάββατο οι συμμετέχοντες στη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισαν να πάνε με τα τρακτέρ τους στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, στην Καστοριά και μετά να κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

  • Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών.
  • Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας-Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας.
  • Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου.
  • Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης.
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης-Θεσσαλονίκης.
  • Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που κίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ομοσπονδίας και ήταν αυτοί που πέρυσι συγκρότησαν την τοπική Συντονιστική Επιτροπή θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα συμμετέχουν στις φετινές κινητοποιήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε