«Κληρώνει» για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» της ΕΤΕ

«Κληρώνει» για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» της ΕΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 08:15 Δημιουργία 08/04/19, 08:10

«Κληρώνει» σήμερα, Δευτέρα για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές.

Πρόκειται για το πρώτο ενυπόθηκο χαρτοφυλάκιο, που πουλάει η ΕΤΕ, συνεπώς, η σχετική διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης να εκτιμά ότι τα «κόκκινα δάνεια» της Τράπεζας έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανάκτησης.

Σημειώνεται πως η Εθνική επιδιώκει να εισπράξει τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Ο διαγωνισμός, με τη κωδική ονομασία Symbol, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Στη δεύτερη φάση, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, πέρασαν Centerbridge, Elliott, Fortress, και Ellington Management.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 0,95 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση σε 1,6 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δισ. ευρώ αφορούν σε εμπορικά ακίνητα/βιομηχανοστάσια και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Αν σου άρεσε κάνε