Απάντηση της ΔΕΗ σε δημοσιεύματα για την EDS στη Βόρεια Μακεδονία

Απάντηση της ΔΕΗ σε δημοσιεύματα για την EDS στη Βόρεια Μακεδονία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 18:24 Δημιουργία 10/05/19, 18:22

Αναφορές στα όρια της φαιδρότητας και παραπλανητικές εντυπώσεις επισημαίνει η ΔΕΗ με αφορμή αναφορές σε ραδιοφωνικό σταθμό και στην ιστοσελίδα του για «καταβολή από τη ΔΕΗ στην EDS εγγυήσεων 25 εκατ. ευρώ.

Η πραγματικότητα όπως τονίζει η ΔΕΗ έχει ως εξής:

«H EDS είναι εμπορική εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καταβάλλοντας άμεσα το τίμημα, και προμηθεύει τους πελάτες της εισπράττοντας το αντίτιμο αργότερα, μετά την κατανάλωση της ενέργειας και τιμολόγησή της. Ως εκ τούτου χρειάζεται γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες για κάλυψη μέρους του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης. Προφανώς για την εν λόγω γραμμή χρηματοδότησης οι τράπεζες θέλουν εγγυήσεις, τις οποίες παρείχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, και μετά την πώληση παρέχει η ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι λόγω της καλής πορείας της EDS οι τράπεζες ποτέ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις.

Πρόκειται για συνήθη για κάθε επιχείρηση πρακτική. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ δεν έδωσε στην EDS 25 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε.

Πέραν αυτών το δημοσίευμα αναφέρει και μάλιστα σαν "απίστευτο" γεγονός ότι η EDS είχε κέρδη το 2018 ύψους 500.000 ευρώ που οφείλονται στα χρήματα που κατέβαλε η ΔΕΗ για την εξαγορά.

Πρόκειται για αναφορά στα όρια της φαιδρότητας, καθώς είναι γνωστό και στους πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα μιας εταιρείας είναι εντελώς ανεξάρτητα από το τίμημα εξαγοράς της».

Αν σου άρεσε κάνε