Στόχος της ΕΤΕ η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 11,5 δισ. ευρώ

Στόχος της ΕΤΕ η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 11,5 δισ. ευρώ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 20:40 Δημιουργία 14/05/19, 20:37

Στις αλλαγές που σκοπεύει να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα αναφέρθηκε η διοίκηση της ΕΤΕ προς τους αναλυτές των ξένων οίκων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019.

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη του έτους η Τράπεζα θα μειώσει περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, μέσω τριών συναλλαγών σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Ενώ βαίνει προς την ολοκλήρωσή του το πακέτο Symbol και η Εθνική Τράπεζα δηλώνει ικανοποιημένη από το τίμημα για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου που έχει λάβει από τον προτιμητέο επενδυτή (σημειώνεται ότι δεν έγιναν περαιτέρω διευκρινίσεις), η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε στους αναλυτές των ξένων οίκων ότι έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ανεξασφάλιστων δανείων 1,2 δισ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικροεπαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων). Η πώληση του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου 2019, ενώ στο β΄ εξάμηνο του έτους θα προχωρήσει η πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών, που δεν λειτουργούν).

Για το α΄ εξάμηνο του 2020 προγραμματίζεται πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου (περιλαμβάνει ακίνητα μη λειτουργούντων επιχειρήσεων) στο εξωτερικό (Ρουμανία), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Symbol, το α΄ τρίμηνο 2019, συνέβαλε στον αρνητικό σχηματισμό (- 1 δις. ευρώ) νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η μείωση των NPEs κατά 2,5 δις. ευρώ θα προέλθει και από διαγραφές, αναδιαρθρώσεις και ρευστοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το α΄ τρίμηνο 2019 η Εθνική Τράπεζα διενήργησε 737 πλειστηριασμούς. Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί μέχρι το α΄ τρίμηνο 2019 ήταν 1.314 εκ των οποίων το 22% απέβησαν επιτυχείς, το 44% άγονοι και το 34% αναβλήθηκαν.

Η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι η υψηλή κάλυψη των δανείων σε μετρητά (cash coverage) επιτρέπει μια πιο επιθετική και εμπροσθοβαρή στρατηγική μείωσης των NPEs. Ενδεικτικά για την Ελλάδα, ο δείκτης NPE της Εθνικής Τράπεζας κινείται στο 58,4% (58,6% σε επίπεδο ομίλου) με κάλυψη σε μετρητά 39% και ενέχυρα 61%.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ο στόχος για τη μείωση των NPEs έχει αναθεωρηθεί στα 11,1 από 12,6 δισ. ευρώ, για το 2020 στα 8,9 δισ. ευρώ και για το 2021 στα 4,3 δισ. ευρώ. Οι νέοι στόχοι που υποβλήθηκαν στον SSM στις 31/3/2019 προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Η επίτευξη του στόχου θα υποβοηθηθεί από τις θετικές εξελίξεις στα σχήματα τιτλοποιήσεων και από την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

H διοίκηση της Τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα εθελούσια έξοδο που ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Μαΐου. Όπως είπε, το κόστος της θα ανέλθει σε 94 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποφέρει όφελος 50 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών, πάντως, επικεντρώνεται στην μεθαυριανή (16/5) παρουσίαση του πλάνου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο. Όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, στους διεθνείς επενδυτές θα παρουσιαστεί η νέα διοικητική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα υλοποιήσει τον μετασχηματισμό της ΕΤΕ (το πλάνο βρίσκεται ήδη στο β΄ τρίμηνο της εφαρμογής του) με στόχο να καταστήσει την Εθνική μία υψηλά κερδοφόρα Τράπεζα, με υγιή ισολογισμό που θα αποτελεί πρότυπο στον κλάδο για την ποιότητα των υπηρεσιών και τη σύγχρονη διαχείριση του προσωπικού της.

Στόχος είναι η Εθνική Τράπεζα να καταστεί η Τράπεζα πρώτης επιλογής στην ελληνική αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε