Μυλωνάς: «Φιλόδοξο», αλλά «ρεαλιστικό» το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ

Μυλωνάς: «Φιλόδοξο», αλλά «ρεαλιστικό» το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:39 Δημιουργία 17/05/19, 14:37

«Φιλόδοξο», αλλά «ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ ο CEO της Τράπεζας, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολλά αναξιοποίητα πλεονεκτήματά της, για να καταστεί υγιής και κερδοφόρα στο τέλος του 2022.

Μάλιστα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η αναδιοργάνωση της Εθνικής θα επιτευχθεί χωρίς την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

Όπως υπογράμμισε ο CEO της ΕΤΕ, κεντρικός στόχος στο πλάνο μετασχηματισμού είναι η μείωση των NPEs από το 40% στο 5% το 2022, η οποία θα επιτευχθεί με αρωγό την υψηλή κάλυψη από προβλέψεις που έχει η τράπεζα, τις πωλήσεις, τις τιτλοποιήσεις, τις ανακτήσεις από πλειστηριασμούς, και τις πιο επιθετικές ρυθμίσεις δανείων.

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα ανέλθουν σε 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τιτλοποιήσεις, ενώ, όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς, δάνεια 2-3 δισ. ευρώ θα επανέλθουν σε ενήμερες ρυθμίσεις.

Το πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει σημαντική μείωση του κόστους, με τον δείκτη κόστους/έσοδα να υποχωρεί κατά 30 μονάδες σε περίπου 45% μέχρι τα τέλη του 2022. Η τράπεζα πραγματοποίησε εθελούσια έξοδο με την οποία αποχώρησαν μέχρι τέλη Μαρτίου 780 εργαζόμενοι, έχει σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα εθελουσίας, και θα συνεχίσει στον ίδιο σχεδιασμό.

Από τα μέσα του 2018 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019, η τράπεζα έκλεισε 65 σημεία πώλησης και άλλα τόσα θα έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου (τώρα η τράπεζα λειτουργεί με 390 πλήρη καταστήματα και 420 σημεία εξυπηρέτησης).

Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι κυβέρνηση, Εθνική Τράπεζα, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, πρέπει να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Οι συνταξιούχοι πρέπει να υποχωρήσουν από τη θέση τους διότι δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν πλέον σύνταξη 4 φορές υψηλότερη από του μέσου Έλληνα, η κυβέρνηση να εντάξει στο δημόσιο φορέα τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, διότι σύντομα η Εθνική δεν θα έχει καταβάλλει άλλες εισφορές για όσους μπήκαν στην επικούρηση πριν από το 2005. Η Εθνική τράπεζα θα συμβάλλει ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν ένα ποσό παραπάνω από τη δημόσια σύνταξη. Έχει ληφθεί πρόβλεψη 35 εκατ. ευρώ μέσα στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας και έχουμε δεσμευτεί και έναντι των επενδυτών για αυτό. Συζητάμε με την κυβέρνηση και η διαφορά μας είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουμε με τους συνταξιούχους», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Αν σου άρεσε κάνε