Δικαστική ήττα της ΕΤΕ για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ

Δικαστική ήττα της ΕΤΕ για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:34 Δημιουργία 01/07/19, 17:30

«Καμπάνα» για την Εθνική Τράπεζα ήρθε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκηση της ΕΤΕ για το ΛΕΠΕΤΕ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να πληρωθούν, εκτός απροόπτου αύριο, συνολικά επτά επικουρικές συντάξεις στους 16.500 συνταξιούχους της τράπεζας, που έμεναν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απορριπτική απόφαση ύστερα από πολύωρη συζήτηση, όπου έγινε πρόσθετη παρέμβαση από πλευράς συνταξιούχων από το δικηγόρο Ιωάννη Κυριακόπουλο.

Η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει η τράπεζα εναντίον των δύο υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα πληρώνονται οι συντάξεις δικαιούχων ΛΕΠΕΤΕ από το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), αναμένεται να συζητηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εάν η τελική απόφαση του ΣτΕ είναι απορριπτική για την αίτηση αναστολής που έχει ασκήσει η τράπεζα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει καταβολή επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, με ετήσια επιβάρυνση της τράπεζας ύψους 40 εκατ. ευρώ, την πρώτη πενταετία και ποσού που θα προσδιορισθεί με βάση αναλογιστική μελέτη για τη συνέχεια.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν κανονικά αύριο έξι αναδρομικές συντάξεις για το 2019 και τη σύνταξη του Ιουλίου. Η Εθνική δεν είχε εκταμιεύσει την Παρασκευή, ως όφειλε, το ποσό των 36 εκατ. ευρώ για να γίνουν κανονικά οι πληρωμές αύριο, αλλά μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ είναι υποχρεωμένη να το κάνει, ώστε και το ΕΤΕΑΕΠ να πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αν σου άρεσε κάνε