Με αυξημένη κερδοφορία η Alpha Bank στο α' εξάμηνο

Με αυξημένη κερδοφορία η Alpha Bank στο α' εξάμηνο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:13 Δημιουργία 30/08/19, 12:11

Κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν σε 86,8 εκατ. για το α' εξάμηνο 2019, έναντι 12,7 εκατ. το α' εξάμηνο 2018 κατέγραψε η Alpha Bank.

Περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον δείκτη CET1 να φθάνει στο 17,8% στο τέλος Ιουνίου 2019, ενισχυμένος κατά 80 μονάδες βάσης, κατέγραψε η τράπεζα το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, στα αποτελέσματα της τράπεζας ξεχωρίζει η συνεχής βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 33,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2019, αυξημένα κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 102% στο τέλος Ιουνίου 2019 έναντι 111% τον Ιούνιο 2018.

Χρηματοδοτήσεις

H Alpha Bank συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 1,5 δισ. το α' εξάμηνο του 2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά το β' εξάμηνο του 2019. Το β' τρίμηνο 2019, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το α' τρίμηνο, κατά 0,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της εκ νέου αθέτησης ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων (redefaults) λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, όσο και στην επιτυχή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων.

Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 48,3% τον Ιούνιο 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,3%. Η τράπεζα επικεντρώνεται στις ενέργειες υλοποίησης του στόχου 5,5 δισ. που έχει θέσει για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της για το 2019, με την επίτευξη ταχύτερου ρυθμού οργανικής μείωσης καθώς και με την πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 3,7 δισ. ευρώ περίπου.

Τα δύο projects

Η Alpha Bank έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης των δύο μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων που είχαν προγραμματισθεί για το 2019 και αφορούν πρώτον, σε χαρτοφυλάκιο μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικής λογιστικής αξίας πριν από προβλέψεις ύψους ευρώ 1,8 δισ. περίπου («Project Neptune») και δεύτερον, σε χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα μέσω τιτλοποίησης, συνολικής λογιστικής αξίας πριν από προβλέψεις ύψους ευρώ 1,9 δισ. περίπου («Project Orion»).

Στην οριστικοποίηση μιας φιλόδοξης στρατηγικής αναφέρθηκε ο κ. Β. Ψάλτης, Ceo της τράπεζας, ο οποίος δήλωσε:

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πτωτική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος επέστρεψε στα προ της κρίσης επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για την πλήρη αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οικονομία.

Η Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,45% σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας της και ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα συνέχισε την εφαρμογή του σχεδίου της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκκινώντας τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συναλλαγών πώλησης στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσουμε με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, πριν από την παρουσίασή της στην αγορά κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του έτους».

Αν σου άρεσε κάνε