The Green Tank για ΔΕΗ: «Ωρολογιακή βόμβα» οι λιγνίτες - Να αποσυρθούν οι 9

The Green Tank για ΔΕΗ: «Ωρολογιακή βόμβα» οι λιγνίτες - Να αποσυρθούν οι 9

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 18:42 Δημιουργία 03/09/19, 18:37

Την απόσυρση 9 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προτείνει η δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον και την ενέργεια «The Green Tank», χτυπώντας «καμπανάκι» για τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης, αν εξακολουθήσουν να λειτουργούν και οι 14.

Όπως προκύπτει από την οικονομική μελέτη, που παρουσίασε με θέμα «Τα Οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος Εποχής», αν ο λιγνιτικός στόλος παραμείνει ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα με ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει καθαρές ζημιές κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο 2017.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο 2016 έως τον Ιούνιο 2019, η ΔΕΗΔΕΗ -1,49% έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές 683 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Τι προτείνεται

Η απόσυρση:

-Των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Καρδιάς και Αμυνταίου (συνολικά έξι μονάδες), που θα μειώσει τις ζημιές κατά 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η απόσυρση Καρδιάς και Αμυνταίου επιβάλλεται και από το γεγονός ότι έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 17.500 ωρών λειτουργίας που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Η Κομισιόν έχει απευθύνει προειδοποοητική επιστολή προς την Ελλάδα για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε τη λειτουργία του Αμυνταίου και δύο μονάδων της Καρδιάς στις 32.000 ώρες. Η απώλεια της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από τις λοιπές λιγνιτικές μονάδες.

-Των μονάδων 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου και 4 Μεγαλόπολης, εφόσον καλυφθεί το κενό στην παραγωγή ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή, οι ζημιές μειώνονται κατά 66%.

Αν σου άρεσε κάνε