Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:23 Δημιουργία 01/10/19, 14:19

Τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μία νέα αρχή στις υποχρεώσεις του έναντι της ΔΕΗ δίνει η νέα ρύθμιση οφειλών.

Πρόκειται για μία αυτοματοποιημένη και ενιαία διαδικασία, με την οποία σύμφωνα με την επιχείρηση, ο οφειλέτης θα μπορεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι του να υπολογογίσει την προκαταβολή και τη μηνιαία δόση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής του.

Η εταιρεία κάνει λόγο για έναν διάφανο, απλό και κατανοητό τρόπο ρύθμισης. Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτόματη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα με την υποβολή της αίτησης, ενώ αυτόματα θα δίνεται η έγκριση και για τις τηλεφωνικές αιτήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η προκαταβολή για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα και δεν θα υπερβαίνει το 20% ή εναλλακτικά το 30% εάν επιλεγούν περισσότερες δόσεις (έναντι 40-50% έως σήμερα).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, να εξοφλούνται στις καθορισμένες ημερομηνίες οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση).

Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση. Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλ. κάθε δόση διαμορφώνεται στο ½ του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2.474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα. Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Αν σου άρεσε κάνε