ΕΤΕ: Νωρίτερα η τιτλοποίηση των NPΕs;

ΕΤΕ: Νωρίτερα η τιτλοποίηση των NPΕs;

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 11:39 Δημιουργία 09/10/19, 11:34

Μήνυμα επιτάχυνσης της αντιμετώπισης του ζητήματος των κόκκινων δανείων στέλνει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μυλωνάς τονίζει ότι η Τράπεζα επιδιώκει να φτάσει στον στόχο της μέσω των εξής δύο πρωτοβουλιών: μια πιθανή κίνηση να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη, καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησή της.

«Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», δηλώνει ο CEO. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», υποστηρίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

«Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να τη φέρουμε μπροστά, το 2020», δηλώνει, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλώνα, «οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίηση, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, τονίζει.

«Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020», επισημαίνει.

Αν σου άρεσε κάνε