Διώξεις για το inside trading κατά του Γιώργου Νίκα

Διώξεις για το inside trading κατά του Γιώργου Νίκα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:40 Δημιουργία 23/10/19, 15:28

Ποινικές διώξεις κατά έξι εμπλεκομένων στην υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης (inside trading), μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαββίδας, άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ.

Με τον δεύτερο να είναι ήδη προφυλακισμένος, αναζητείται από τις αμερικανικές αρχές ο Γ. Νίκας, για τον οποίο υποπτεύονται ότι είναι στην Ελλάδα. Παράλληλα, διατάχθηκε και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ άσκησαν διώξεις κατά του 52χρονου Joseph El-Khouri (συνελήφθη τη Δευτέρα στην Αγγλία και ζητείται η έκδοσή του), ενός trader που ζει στο Λονδίνο και το Μονακό, αλλά και στον 35 χρονο Benjamin Taylor που παλαιότερα εργάστηκε στη Moelis & Co (φέρεται να βρίσκεται στη Γαλλία) και την 32χρονη Darina Windsor, η οποία απασχολήθηκε στη Centerview Partners LLC στο Λονδίνο και εμφανίζεται να βρίσκεται στην Ταϊλάνδη.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έχει και ο Bryan Cohen, το στέλεχος της Goldman Sachs που διακινούσε πληροφορίες για επερχόμενα ντιλ. Ο τελευταίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 750.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κύκλωμα επέλεγε τις τετ α τετ συναντήσεις και κινητά τηλέφωνα που άλλαζαν συνεχώς προκειμένου μην αποκαλυφθούν. Μάλιστα οι Taylor και Windsor είχαν ερωτική σχέση και έμεναν μαζί σε διαμέρισμα του Λονδίνου, ενώ αναφέρονται ως “Pops” και “Popsy” σε διάφορα emails.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Νίκα, κατηγορείται για εσωτερική πληροφόρηση σε πολλές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τον Τηλέμαχο Λαβίδα, αντιμετωπίζει κατηγορία ότι ο ίδιος και ο Γ. Νίκας συνωμότησαν για να κλέψουν μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον Θανάση Λαβίδα, πατέρα του Τηλέμαχου και μέλος του ΔΣ της εταιρείας έως το 2016. Ο επικεφαλής της LavipharmΛΑΒΙ +4,17% δεν ονοματίζεται στα δικαστικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι κ.κ. Νίκας και Τ. Λαβίδας είναι φίλοι και ότι υπήρχε «προσωπική σχέση με μέλος του Δ.Σ. της Ariad (αναφέρεται ως “Director 1”). που ήταν πατέρας του Τ. Λαβίδα. Ο τελευταίος εξασφάλισε πληροφορίες για την Ariad και τις μοιράστηκε με τον Γ. Νίκα, ο οποίος είχε εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη και κατά τη διάρκεια της υπόθεσης πλήρωσε τον Τ. Λαβίδα για τις πληροφορίες.

Κατά τις δικαστικές αρχές, σε τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ 2013 και 2015, ο «Director 1» έγινε γνώστης πληροφοριών για την Ariad και τις πέρασε στον Τ. Λαβίδα, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Γ. Νίκα, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να κερδοσκοπήσει.

Αν σου άρεσε κάνε