Μεγάλου: Συμφωνία - «σταθμός» με Intrum

Μεγάλου: Συμφωνία - «σταθμός» με Intrum

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 11:34 Δημιουργία 29/10/19, 11:30

«Πετύχαμε μια συμφωνία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το δυναμικό του RBU βάσει όσων ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν στο μέλλον», υπογραμμίζει ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε ανοιχτή επιστολή του στους εργαζόμενους της τράπεζας, στην οποία περιγράφει τις κινήσεις για τη διασφάλιση του προσωπικού.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μεγάλου:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για συνεχή και ανοικτό διάλογο με το ανθρώπινο δυναμικό της, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Για την αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, η Διοίκηση συνήψε και υλοποίησε στρατηγική συμφωνία με την Intrum, μια κορυφαία διεθνή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και 10.000 εργαζομένους, για τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Εξαρχής υπερασπισθήκαμε τις 1.300 θέσεις εργασίας της μονάδας RBU της Τράπεζας, οι οποίες, μαζί με τις δραστηριότητές της, θα μεταφέρονταν στη νέα εταιρεία από την 16η Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με το π.δ. 178/2002. Κατά τη διαδικασία σύναψης της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος, τον οποίο και πετύχαμε.

Επιπλέον, προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφέρονταν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο σχήμα.

Συμφωνήσαμε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο της Τράπεζας στη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να αποδοθεί στους εργαζόμενους που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να συμπεριλάβει στο δυναμικό της το σύνολο των εργαζομένων του RBU.

Παράλληλα, προβλέφθηκε στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ ότι οι εργαζόμενοι που θα δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία, θα παρέμεναν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιούνταν για την κάλυψη των αναγκών της σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας.

Ενημερώσαμε δε εγκαίρως, όπως οφείλαμε, τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ, ότι οι ανάγκες προς κάλυψη είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ώστε να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα να λάβουν τις αποφάσεις τους για το εργασιακό τους μέλλον υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και ειλικρίνειας.

Συνεπώς, πετύχαμε μια συμφωνία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το δυναμικό του RBU βάσει όσων ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις ενημέρωσης με όλους τους εργαζομένους, ενώ εστάλη και επιστολή από τον CEO της Tράπεζας. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους του RBU έκριναν θετικά τους όρους μετάβασης στην Intrum και προχώρησαν στη μετακίνησή τους στο νέο σχήμα, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Δυστυχώς, μια μικρή μερίδα εργαζομένων παραπλανήθηκε από φημολογία που διαστρέβλωνε την πραγματικότητα και πίστεψε σε λύσεις, οι οποίες δεν ήταν εξαρχής αξιόπιστες και εφικτές.

Ωστόσο, σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα επιλογής κάθε εργαζόμενου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο και κατόπιν διερεύνησης όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης των εργαζομένων που επέλεξαν να μην ενταχθούν στη νέα εταιρεία, απευθυνθήκαμε σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά με ατομικές επιστολές, γνωστοποιώντας τις υπάρχουσες ανάγκες προς κάλυψη, πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Η γνωστοποίηση δεν έλαβε τη μορφή μονομερούς τοποθέτησης, αλλά πρότασης που τελεί υπό την έγκριση του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.

Ενημερώσαμε παράλληλα ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από περισσότερους υποψηφίους από τις διαθέσιμες θέσεις, η επιλογή θα γίνει με αντικειμενικά υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, δημιουργήσαμε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που σχεδιάστηκε ειδικά για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Με όλες αυτές τις ενέργειες, η Τράπεζα Πειραιώς, όπως πάντα έμπρακτα αποδεικνύεται, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της, διασφαλίζοντάς τις θέσεις εργασίας, τηρώντας στο ακέραιο τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας. Ενήργησε με υπευθυνότητα και διαφάνεια, γεγονός που αναγνώρισε με τη στάση της η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του RBU. Άλλωστε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της αμοιβαίας δέσμευσης Διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού στην κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς σεβασμό στις αξίες και τις αρχές μας και ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους μας».

Αν σου άρεσε κάνε