Αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον S&P - Θετικά σχόλια για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον S&P - Θετικά σχόλια για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:09 Δημιουργία 06/11/19, 17:04

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ κατά μια βαθμίδα (από CCC+ σε Β-) με σταθερές τις προοπτικές (outlook) προχώρησε την Τετάρτη ο Standard and Poor's, ως συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης κάνουν αναφορά για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με του εργαζομένους της ΔΕΗ που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την έκθεση του S&P, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔEH αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο. Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει:

- τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές, καθώς και

- την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε τη ΔEH να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αναβάθμισης, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποκλιμάκωση του δείκτη Καθαρός Δανεισμός / EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018.

Ο S&P χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔEH για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔEH θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε