Υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Alpha Bank

Υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Alpha Bank

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 15:06 Δημιουργία 24/02/20, 15:02

Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα, η νέα επιχειρησιακά σύμβασης εργασίας στην Alpha Bank από τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της τράπεζας, με διάρκεια ισχύς από το 2020 έως το 2022.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού χρειάστηκαν τρεις μήνες ουσιαστικών διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο μερών για να καταλήξουν στην υπογραφή μιας Επιχειρησιακής Σύμβασης "που ανοίγει νέους δρόμους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους τους εργαζόμενους στην
Alpha Bank".

Παράλληλα, ο Σύλλογος Προσωπικού επισημαίνει: "Καταθέσαμε με απόλυτη υπευθυνότητα ένα πλαίσιο αιτημάτων, που αν λάβουμε υπ’ όψη τις συνθήκες που επικρατούν στον Τραπεζικό χώρο, τότε αποκτά μεγάλη αξία. Διαπραγματευτήκαμε αθόρυβα, χωρίς τεχνάσματα και επικοινωνιακές τακτικές δήθεν σκληρής αντιπαράθεσης και ανοίξαμε ζητήματα που δίνουν το στίγμα μιας σύγχρονης, ουσιαστικής και αποτελεσματικής δράσης που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα επαγγελματικά μας συμφέροντα".

Επιπλέον γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην θετική στάση της Τράπεζας και ιδιαίτερα του κ. Ψάλτη με τους εργαζόμενους να τονίζουν: "Το πιο θετικό συμπέρασμα από την όλη διαπραγμάτευση ήταν η θετική στάση της Τράπεζας και ειδικά του Διευθύνοντος συμβούλου κ. Β. Ψάλτη.

Στην επιχειρησιακή σύμβαση υπάγονται φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα όπως και όσοι υπηρετούν στις διευθύνσεις διαχείρισης καθυστερημένων δανείων και θα συνεχίσουν μελλοντικά να εργάζονται στη νέα εταιρία.

"Για το μεγάλο αυτό θέμα, εργαζόμαστε αθόρυβα και σύντομα με την κατάληξη των συζητήσεων με την Τράπεζα θα είμαστε σε θέση να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι ξέρουμε να κατοχυρώνουμε απόλυτα τα συμφέροντα τους.

Γνωρίζουμε την επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος φόβου και πανικού από μια μικρή ομάδα που απλά κραυγάζει, εκμεταλλευόμενη την ανασφάλεια των συναδέλφων. Αυτή η πρόσκαιρη και ανέξοδη πρακτική σύντομα θα λάβει τέλος.

Ο Σύλλογος για μια ακόμη φορά θα δώσει λύση σε ένα θέμα που σε άλλους χώρους οδήγησε τους συναδέλφους στην απόλυση και την απαξίωση" τονίζει ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank.

Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού:

- Αυξάνεται κατά 47% το όριο αποζημίωσης του ομαδικού συμβολαίου της AXA

Με αφορμή την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης, ο Σύλλογος θεώρησε αναγκαίο να θέσει υπόψη της Τράπεζας, αποκλειστικά για το εν ενεργεία προσωπικό, την αναπροσαρμογή του ετήσιου ορίου αποζημίωσης (έξοδα νοσηλείας του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου νοσοκομειακής κάλυψης).
Η Τράπεζα ανταποκρίθηκε και αντιμετώπισε θετικά την παρέμβαση του Συλλόγου και αποφάσισε:

Το ετήσιο όριο αποζημίωσης εξόδων Νοσηλείας αναπροσαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους και τα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους κατά 47% δηλ. από 17.000 € σε 25.000 €

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά μια επιπλέον μέρα άδειας (πέραν της κανονικής) με αποδοχές αφιερωμένη στον θεσμό της οικογένειας

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η χορήγηση μιας ημέρας αδείας ετησίως, πλέον της κανονικής, με αποδοχές.
Η παροχή αυτή χορηγείται προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας.
Δικαιούχοι της άδειας είναι όλοι οι έγγαμοι καθώς και όσοι έχουν τέκνα (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες).
Η χορήγηση της αδείας θα εγκρίνεται μετά τη λήξη της κανονικής.

- Αυξάνονται τα επιδόματα βαθμού από 10,52% (Τμηματάρχης Α') έως και 44,44% (υπολογιστής)

Από 1.3.2020 τα επιδόματα Βαθμού αυξάνονται σε ποσοστό 44% για τον Υπολογιστή, 36% για Λογιστή Β’, 28,5% για Λογιστή Α’, 19% για Υποτμηματάρχη, 16% για Τμηματάρχη Β’ και 10,52% για Τμηματάρχη Α’.
Παράλληλα τα επιδόματα βαθμού και εξόδων παραστάσεως βαθμού ενοποιούνται και πλέον θα αναφέρονται ως επίδομα βαθμού και διαμορφώνονται ως κατωτέρω:

Υπολογιστής

65,00

Λογιστής Β’

75,00

Λογιστής Α’

90,00

Υποτμηματάρχης

125,00

Τμηματάρχης Β’

175,00

Τμηματάρχης Α’

275,00

Εντεταλμένος Διευθύνσεως

400,00

Υποδιευθυντής

530,00

Διευθυντής

1.030,00

- Πλήρης διασφάλιση του πλαφόν των 1.800 ευρώ

Σε προηγούμενη ΕΣΣΕ ο Σύλλογος, με μια μοναδική συμφωνία κατοχύρωσε ως κατώτατο όριο προστασίας, από μειώσεις κλαδικών, ΕΣΣΕ ή νομοθετικών ρυθμίσεων το ποσό των 1.800 €.
Σήμερα επεκτείνουμε αυτή τη μοναδική ρύθμιση που δίνει μισθολογική προστασία σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή.

Η ρύθμιση έχει ως εξής:
i. Από 1/3/2020 στους Υπαλλήλους των οποίων οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές είναι μεγαλύτερες του ποσού των Ευρώ 1.800 και λόγω αλλαγής θέσης διαμορφώνονται σε ποσό μικρότερο των Ευρώ 1.800, θα καταβάλλεται ποσό, με τίτλο "Ειδική Ρύθμιση", το ύψος του οποίου θα διαμορφώνεται από τη διαφορά των ως άνω μειωμένων αποδοχών και του ποσού των Ευρώ 1.800.
ii. Στους Υπαλλήλους των οποίων οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές είναι ίσες ή μικρότερες του ποσού των Ευρώ 1.800 και λόγω αλλαγής θέσης, μειώνονται, θα χορηγείται ποσό με τίτλο "Ειδική Ρύθμιση", το οποίο θα διαμορφώνεται από τη διαφορά των ως άνω μειωμένων αποδοχών και των μηνιαίων τακτικών αποδοχών που ελάμβαναν πριν την αλλαγή της θέσης.
Και στις δύο (2) ανωτέρω περιπτώσεις, το ποσό με τίτλο "Ειδική Ρύθμιση" θα συμψηφίζεται με κάθε είδους μελλοντικές αυξήσεις και μέχρι την εξάντληση της κατά τα ανωτέρω διαμορφωθείσας διαφοράς.

- Απαλλαγή εξόδων για την άρση προσημείωσης για όλο το προσωπικό

Από 1.1.2020 συμφωνήθηκε ότι η Τράπεζα αναλαμβάνει αποκλειστικά τα συνολικά έξοδα που απαιτούνται για την άρση προσημείωσης (Δάνεια ΣΣΕ 1984).
Η ρύθμιση αυτή αφορά τους ενήμερους λογαριασμούς Υπαλλήλων και συνταξιούχων της Τράπεζας.

- Αυξάνεται η ετήσια οικονομική ενίσχυση για υπαλλήλους με ανάπηρο τέκνο

Από 1.1.2020 χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για συναδέλφους με ανάπηρο τέκνο στο ποσό των 1.300 €.

- Καθιερώνεται εφάπαξ ποσό 1.000 ευρώ κατά την απόκτηση τρίτου τέκνου καθώς και για κάθε επόμενο τέκνο

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ποσού 1.000 €, μέσω δωροεπιταγής προς εξαργύρωση σε εταιρίες επιλογής της Τράπεζας (π.χ. Mothercare κλπ) κατά την απόκτηση τρίτου (3ου) τέκνου και για κάθε επόμενο τέκνο.
Ακολουθήσαμε αυτή τη μέθοδο καταβολής ώστε το ποσό των 1.000€ να είναι καθαρό ποσό.
Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει για τέκνα με ημερομηνία γέννησης από 1.1.2020 και εντεύθεν.

- Προσωπικά δάνεια

Αυξάνεται ο αριθμός των χορηγούμενων στο προσωπικό δανείων από έως τέσσερις
(4) σε έως πέντε (5) μισθούς με ανώτατο όριο τα 20.000 €.
Εξακολουθούν να ισχύουν τα δάνεια (2) δύο επιπλέον μισθών για αιτιολογημένες ανάγκες (με προσκόμιση δικαιολογητικών) που σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. προβλήματα υγείας, καταστροφή οικίας) αυξάνονται κατά 2 ακόμη μισθούς δηλ. έως τέσσερις.
Το συνολικό ποσό των δύο περιπτώσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 €.

- Μείωση επιτοκίου προσωπικών δανείων

Από 1/3/2020 το επιτόκιο προσωπικών δανείων μειώνεται κατά 25% και θα ισχύει επιτόκιο 1,5%.
Η εξόφληση των δανείων προβλέπεται σε 36,48,60,72 και 84 μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα μεταβολής του αριθμού δόσεως, κατ’ επιλογή του Υπαλλήλου, μία φορά ετησίως κατόπιν σχετικού αιτήματος.

- Καθιερώνεται η χορήγηση ετήσιου εφάπαξ ποσού 50 ευρώ για όλα τα παιδιά του Δημοτικού

Συμφωνήθηκε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για κάθε παιδί που φοιτά στο Δημοτικό Σχολείο να χορηγείται εφάπαξ ποσό 50 € μέσω δωροεπιταγής.

- Ευρεία προστασία απασχόλησης

Συνυπογράψαμε διάταξη προστασίας της απασχόλησης ως κάτωθι:
"Η Τράπεζα εκφράζει τη βούληση της για την προστασία της Απασχόλησης των Υπαλλήλων της, στο πλαίσιο πάντοτε του Οργανισμού Προσωπικού”.
Η διατύπωση αυτή που αφορά την προστασία της απασχόλησης δεν περιορίζεται μόνο στη βούληση της Τράπεζας που εξαντλείται σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δηλ. για ενδεχόμενες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας εξαιτίας οικονομοτεχνικών, διαρθρωτικών ή οργανωτικών λόγων.
Περιλαμβάνει και όλες τις περιπτώσεις του Οργανισμού Προσωπικού.

- Συνολική κατοχύρωση και ανανέωση όλων των προηγούμενων κεκτημένων από προηγούμενες ΕΣΣΕ/Πρακτικά Συμφωνίας

Όλες οι προηγούμενες ΕΣΣΕ και τα πρακτικά συμφωνίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ Συλλόγου και Τράπεζας, εφόσον δεν τροποποιούνται από την παρούσα, εξακολουθούν και ισχύουν.
Επίσης ευνοϊκότεροι όροι και συνθήκες εργασίας, ρυθμίσεις μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές ή λοιπές παροχές που έχουν θεσπισθεί με διατάξεις νόμων, Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., καθώς και με τον Οργανισμό Προσωπικού, διατάξεις Σ.Σ.Ε., Δ.Α., Πράξεις Διοίκησης δεν θίγονται από την παρούσα αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται στο Προσωπικό της Τράπεζας.

- Αδεια για νοσηλεία τέκνου σε νοσοκομείο

Καθιερώνεται άδεια με αποδοχές, πλέον της κανονικής αδείας έως 3 (τρεις) ημέρες
για νοσηλεία τέκνου σε νοσοκομείο.
Για τον ίδιο λόγο εξακολουθεί να ισχύει η παροχή της αδείας άνευ αποδοχών έως τριάντα (30) ημέρες.

- Συνταξιοδοτικό - Αποταμιευτικό Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Προσωπικού

Συμφωνούνται οι κάτωθι προσαρμογές για το Συνταξιοδοτικό/Αποταμιευτικό Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Προσωπικού:
i. Το Προσωπικό που αποχωρεί από την Τράπεζα και προσλαμβάνεται σε Εταιρία του Ομίλου θα μεταφέρει ακέραιο τον ατομικό λογαριασμό του στο ομαδικό αποταμιευτικό πρόγραμμα της Εταιρίας.
ii. Παρέχεται η δυνατότητα στα ασφαλισμένα μέλη, μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ου) έτους της ηλικίας, κατόπιν αίτησης, να αποχωρήσουν από το Πρόγραμμα, χωρίς δυνατότητα επανένταξης σε αυτό, λαμβάνοντας το συνολικό προϊόν της ρευστοποίησης του ατομικού λογαριασμού τους (100% των τμημάτων εργαζομένου-εργοδότη.
iii. Παρέχεται η δυνατότητα στην Τράπεζα να εφαρμόζει, όλως εξαιρετικώς και κατά την ελεύθερη και απόλυτη κρίση της, διαφορετικό και ευνοϊκότερο για τα Ασφαλισμένα Μέλη που αποχωρούν στο πλαίσιο εφαρμογής Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, κανόνα ρευστοποιήσεως των μεριδίων που προέρχονται από τις εργοδοτικές εισφορές.

- Ομαδικό εξωνοσοκομειακό ασφαλιστήριο πρόγραμμα

Εξετάζεται η επέκταση της Εξωνοσοκομειακής κάλυψης για οδοντιατρικές υπηρεσίες με πρόσθετη εισφορά εκ μέρους του Υπαλλήλου, κατόπιν αιτήματος του.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας κάλυψης ζωής και υγείας για τέκνα με αναπηρία

Αυξάνεται το όριο ηλικίας κάλυψης παιδιών με αναπηρία του ομαδικού Ασφαλιστηρίου Προγράμματος Ζωής και Υγείας από 19 σε 25 έτη.

- Σύστασης κοινής επιτροπής για τη δανειακή επιβάρυνση των εργαζομένων

Συστήνεται κοινή επιτροπή Τράπεζας-Εκπροσώπων του Συλλόγου προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέου προϊόντος για την αντιμετώπιση της δανειακής επιβάρυνσης των Υπαλλήλων.

- Κοινή επιτροπή Συλλόγου - Τράπεζας ενόψει της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή

Συστήνεται επιτροπή Τράπεζας-Εκπροσώπων του Συλλόγου προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, με αντικείμενο θέματα εκπαίδευσης ενόψει της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Μετά την επίτευξη της παραπάνω σημαντικής συμφωνίας, συνεχίζουμε ενωμένοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν από τις απαιτήσεις της νέας εποχής του Τραπεζικού Συστήματος.

Αν σου άρεσε κάνε