Νέα μεθοδολογία καθορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ

Νέα μεθοδολογία καθορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 10/04/20, 21:39

Στη θέσπιση νέας μεθόδου καθορισμού των τελών δικτύου που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους καταναλωτές προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο τα έσοδα του Διαχειριστή να συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (και όχι αποκλειστικά με το ύψος των επενδύσεων, όπως ισχύει τώρα).

Οι στόχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν βελτίωση των εξυπηρέτησης των καταναλωτών, (μείωση του πλήθους και της διάρκειας των διακοπών, χρόνος ανταπόκρισης σε αιτήματα κλπ.) ή ακόμη και μείωση των ρευματοκλοπών.

Το νέο πλαίσιο συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, το ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου.

Ειδικότερα με το νέο καθεστώς δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.

Η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει την σταδιακή μετάβαση στο νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Στόχος είναι να τεθεί σε διαβούλευση το Μάιο και να εφαρμοστεί από 1.1.2021.

Η πρόταση σχετίζεται και με την επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργίας αξίας, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από την εφαρμογή προηγμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής τόνισε πως η νέα μεθοδολογία παρέχει τα αναγκαία εργαλεία στον Ρυθμιστή και τα κίνητρα στον Διαχειριστή, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς την ενεργειακή αγορά και τους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο Δ/νων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει άμεσα και στενή συνεργασία για τη νέα προσέγγιση στο έσοδο της ΔΕΔΔΗΕ.

Αν σου άρεσε κάνε