H Alpha Bank ετοιμάζει μεταβίβαση απαιτήσεων σε SPVs

H Alpha Bank ετοιμάζει μεταβίβαση απαιτήσεων σε SPVs

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 24/04/20, 19:56

Προσηλωμένη στο μεγάλο σχέδιο τιτλοποίησης - Project Galaxy - που παρουσίασε στα τέλη του 2019, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, εμφανίζεται η Alpha Bank, που προετοιμάζει μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων από δάνεια και άλλες πιστώσεις καταναλωτικής, στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) που έχουν συσταθεί για τον λόγο αυτόν.

Η ενδο-ομιλική αυτή συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία υλοποίησης του Project Galaxy. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε προ ημερών η διοικητική ομάδα της Alpha Bank προς επενδυτές και αναλυτές, στρατηγικός στόχος παραμένει η δρομολόγηση του Galaxy με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, μόλις η διεθνής αγορά επανέλθει σε κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι λοιπές νομικές ή λειτουργικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ταχεία ολοκλήρωση του Σχεδίου.

Τη διαχείριση των εν λόγω απαιτήσεων που μεταβιβάζονται διατηρεί η Τράπεζα ή, κατά περίπτωση, η εταιρία Cepal, η οποία και αποτελεί τον κύριο φορέα διαχείρισης του Project Galaxy, όπως έχει ανακοινωθεί.

Υπογραμμίζεται πως οι τιτλοποιήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας για τη διαχείριση των NPEs και δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη θέση των οφειλετών φυσικών ή νομικών προσώπων και τους όρους αποπληρωμής των οφειλών, που θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται μέσω της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τράπεζας, η ονομαστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, καθώς και ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε