«Κλείδωσε» στα 9 δισ. το πακέτο διάσωσης της Lufthansa

«Κλείδωσε» στα 9 δισ. το πακέτο διάσωσης της Lufthansa

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:44 Δημιουργία 25/05/20, 19:39

Το «πράσινο φως» στο «σχέδιο σταθεροποίησης» 9 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει την Lufthansa να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, άναψε η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο προβλέπει ότι το γερμανικό δημόσιο θα λάβει μερίδιο 20% το οποίο μπορεί να αυξηθεί στο 25% συν μια μετοχή σε περίπτωση επιθετικής εξαγοράς.

Το σχέδιο, το οποίο πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στο κράτος τη δυνατότητα βέτο στη στρατηγική της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη διαχείριση της οικονομικής ζημιάς λόγω κορωνοϊού, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα μερίδια που αγοράζουν σε εισηγμένες εταιρείες εντός έξι ετών. Η διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ απαγόρευσε επίσης πληρωμές όπως μερίσματα και μπόνους σε ανώτατα στελέχη, ενώ απαγορεύει στις εταιρείες να παίρνουν ποσοστό άνω του 10% σε ανταγωνιστές, προμηθευτές ή πελάτες.

Η Lufthansa είναι επίσης έτοιμη να λάβει βοήθεια από την Ελβετία, την Αυστρία και το Βέλγιο, όπου έχει θυγατρικές.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να θέσουν αυστηρότερους όρους στη βοήθεια, για να περιορίσουν την πιθανή ζημιά σε αντιπάλους που δεν λαμβάνουν παρόμοια βοήθεια. Η Ryanair Holdings έχει ήδη αντιδράσει στη διάσωση της Air France-KLM και δεσμεύτηκε να κάνει το ίδιο με τη Lufthansa, διαμαρτυρόμενη ότι ο γερμανικός αερομεταφορέας θα βγει από την κρίση ισχυρότερος, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που δεν λαμβάνουν βοήθεια θα βρίσκονται στον ανταγωνισμό «με τα χέρια δεμένα».

Αν σου άρεσε κάνε