Μεγάλου: Αναστολές δόσεων για δάνεια περίπου 5 δισ.

Μεγάλου: Αναστολές δόσεων για δάνεια περίπου 5 δισ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:55 Δημιουργία 26/06/20, 12:45

Συνολική ρευστότητα 4 δισ. ευρώ χορήγησε στην αγορά κατά τους τελευταίους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε αναστολή καταβολής δόσεων δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου που προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αυτά ανέφερε κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλός της Χρ. Μεγάλου, σημειώνοντας την ολόπλευρη στήριξη που παρείχε στους πελάτες της η τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια κυρίως σε επιχειρήσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ενώ συμμετέχει με χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ στα κρατικά προγράμματα στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Είμαστε εντός του στόχου για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ εντός της χρονιάς, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Ταυτόχρονα, έγιναν δεκτά αιτήματα και τέθηκαν σε αναστολή καταβολής δόσεων εταιρικά δάνεια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ καθώς και δάνεια εργαζομένων σε πληγείσες επιχειρήσεις ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Πειραιώς σημείωσε ότι υπάρχει και θα συνεχισθεί η στοχευμένη παροχή ρευστότητας προς τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο όπως το εμπόριο, η βιοτεχνία, η μεταποίηση, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα ξενοδοχεία και η εστίαση.

Ο κ. Μεγάλου επανέλαβε την εκτίμηση της τράπεζας για ύφεση το 2020 χρονιά και επάνοδο σε ανάπτυξη το 2021. «Το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα», ανέφερε ο CEO της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου, η τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, που της επιτρέπει να στηρίξει τους πελάτες της κατά την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν τόσο τα μέτρα εποπτικής χαλάρωσης όσο και τα μέτρα που έλαβε νωρίς η Ελληνική Δημοκρατία, περιορίζοντας την υγειονομική κρίση.

Η Πειραιώς έχει κάνει ήδη χρήση της φθηνής ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ, αντλώντας μέσω προγραμμάτων μακροχρόνιας χρηματοδότησης ( TLTROs) 7 δισ. ευρώ. Κίνηση που βελτίωσε την κατανομή και το κόστος άντλησης ρευστότητας για την τράπεζα.

Τέλος, η διοίκηση της Πειραιώς επανέλαβε την προσήλωσή της στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega) NPEs, μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας εγκρίθηκαν όλα τα θέματα από τους μετόχους κατά πλειοψηφία.

Αν σου άρεσε κάνε