Proton Bank: Την ενοχή 27 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

Proton Bank: Την ενοχή 27 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 14/07/20, 20:32

Να κηρυχθούν ένοχοι 27 από τους 43 κατηγορουμένους για τα επισφαλή δάνεια που χορήγησε η Proton Bank ύψους άνω των 700 εκ. ευρώ, ζητεί η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON παρανόμως άντλησαν κεφάλαια από την τράπεζα, τα οποία δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, όπως έκρινε η εισαγγελέας, ευθύνονται οι κατηγορούμενοι.

Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν.

Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από εκείνον, ενώ τα κεφάλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της εταιρείας ALAPIS, για την οποία οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, μεγάλος μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Παράλληλα, η εισαγγελέας έκρινε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και 5 ακόμη συγκατηγορούμενοί του εξαπάτησαν στελέχη των εταιρειών του Ομίλου Sciens, προκειμένου να τους αποσπάσουν το ποσό των 35.000.000 ευρώ, μέσω μιας επένδυσης αγοράς ακινήτων σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής και επαναμίσθωσής τους από εταιρείες που κατ' ουσίαν ανήκαν στον Όμιλο ALAPIS. Στην επίτευξη της απατηλής και επιζήμιας αυτής συμφωνίας, κατά την εισαγγελέα, οδήγησαν οι ψευδείς διαβεβαιώσεις των εν λόγω κατηγορουμένων ότι η δωδεκαετής αυτή μίσθωση των ακινήτων ήταν δήθεν εξασφαλισμένη λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής θέσης της ALAPIS και του Λ. Λαυρεντιάδη.

Εισήγηση για αθώωση 16 κατηγορουμένων

Κατά την αγόρευσή της , η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την αθώωση 16 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, καθώς έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε πρόθεσή τους ήταν να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK

Αν σου άρεσε κάνε