Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:38 Δημιουργία 30/09/20, 14:23

Αθώοι κηρύχτηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 35 κατηγορούμενοι για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010.

Οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που αποδιδόταν στον πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον πρωην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ Μάριο Βαρότση και στους συνεργάτες του επιχειρηματία, Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξανάνδρα Λιακόπουλου.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας είχε κρίνει ότι δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ που ενέκριναν τα δάνεια καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ.

Κατά την εισαγγελέα η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το ΤΤ σε αυτήν.

Αναφορικά με τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετώπιζαν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούλιο ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη.

Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση.

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας:

«Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη.»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Μάριου Βαρότση δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο Εντολεας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος.»

Αν σου άρεσε κάνε