Blind Hiring: Προσλήψεις χωρίς στερεότυπα

Blind Hiring: Προσλήψεις χωρίς στερεότυπα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:12 Δημιουργία 03/12/20, 15:49

Τη νέα υπηρεσία υπέρ της διαφορετικότητας με την ονομασία «Blind Hiring» και στόχο τις προσλήψεις βάσει προσόντων, χωρίς στερεότυπα, ανέπτυξε και διαθέτει ήδη η πλατφόρμα διαχείρισης βιογραφικών και βίντεο-συνεντεύξεων SmartCV.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της πλατφόρμας που δημιούργησε ο προγραμματιστής και πρώην Διευθυντής Ψηφιακών Μέσων της Ναυτεμπορικής, Γιώργος Ζαφόλιας και η ομάδα του, είναι η αμεσότερη διαδικασία προσλήψεων, απασχολώντας λιγότερους πόρους και φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα αφού επιλέγει τους καταλληλότερους για κάθε θέση, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρία σε περισσότερους υποψήφιους να επιλεγούν αντικειμενικά, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Μιλώντας στο portraits.gr, o κ. Ζαφόλιας εξήγησε το τι ακριβώς είναι το Blind Hiring:

«Το Blind Hiring είναι μια τάση στο HR που βοηθάει να ενισχυθεί η διαφορετικότητα και να μη γίνονται επιλογές προσωπικού με βάση στερεότυπα.

Προσθέσαμε τη συγκεκριμένη λειτουργία στο SmartCV την προηγούμενη εβδομάδα και θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες, να επιλέξουν το πιο κατάλληλο προσωπικό, χωρίς προκαταλήψεις. Και αυτό να το κάνουν εύκολα, χωρίς κόστος ή δυσχεραίνοντας τη διαδικασία προσλήψεων.

Όλοι έχουμε κάποιες προκαταλήψεις, είναι ανθρώπινο. Μπορεί κάποιος να μη συμπαθεί όσους κατάγονται από τη Νάξο, η την Πάτρα ή την Κρήτη, το επίθετο να υποδηλώνει μια καταγωγή και αυτός να είναι ο λόγος να μη θέλεις έναν υποψήφιο. Άλλος μπορεί να μη θέλει γυναίκα, ή ξένο, ή από μια ηλικία και πάνω, ή κάτοικο μιας περιοχής… Το να έχεις στερεότυπα σε προσωπικό επίπεδο είναι ανθρώπινο, αλλά δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν την κρίση σου, όταν αναζητάς τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για μια θέση.

Προς συμφέρον της εταιρείας, είναι να επιλεγεί ο πιο σωστός υποψήφιος για τη θέση, και όχι με βάση τα στερεότυπα ενός ή περισσότερων, σε μια εταιρεία.

Όταν ενεργοποιήσεις λοιπόν την υπηρεσία Blind Hiring, σου κρύβει αυτόματα το όνομα, την ηλικία και τη φωτογραφία, οπότε δεν μπορεί να κριθεί ο υποψήφιος από το φύλο, την εθνικότητα και την εμφάνιση. Μπορεί έτσι κάθε εταιρεία να κάνει πράξη την πολιτική της για ενίσχυση της διαφορετικότητας, και εφαρμόζοντας το Blind Hiring να αποδείξει π.χ. ότι δεν αποκλείει τις γυναίκες, ή κανέναν από μια θέση, εφόσον ο υποψήφιος πληροί τις απαιτήσεις της θέσης.

Μπορεί επίσης να ελέγξει ποιές θα ήταν οι επιλογές της αν λειτουργούσε χωρίς στερεότυπα, να μετρήσει ποια στερεότυπα καθορίζουν τις επιλογές της και έτσι να τα εντοπίζει, γιατί μπορεί και να λειτουργούν ασυνείδητα.»

Στον πυρήνα της λειτουργίας Blind Hiring είναι ο προηγμένος μηχανισμός ανάγνωσης βιογραφικών της πλατφόρμας ο οποίος χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και κατανόησης εγγράφων αναγνωρίζει τα επιμέρους στοιχεία του βιογραφικού και ανωνυμοποιεί αυτόματα όλα τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με το φύλλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και την καταγωγή του υποψηφίου.

Αν σου άρεσε κάνε