Αισιόδοξα μηνύματα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για το 2021

Αισιόδοξα μηνύματα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για το 2021

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:39 Δημιουργία 25/01/21, 07:37
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καλόγερος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

«Με οριακή άνοδο προβλέπεται να κλείσουν οι ελληνικές εξαγωγές ως προς την αξία, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το 2020» αναφέρουν εξαγωγικές πηγές μιλώντας στο Xrimaonline.gr, ακολουθώντας τους ρυθμούς του 11μήνου.

Και προσθέτουν πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που θεωρείται αρκετά ενθαρρυντικό με δεδομένες τις τεράστιες αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους, με αποκορύφωμα την πανδημία του κορονοϊού και την γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αντιθέτως για το 2021, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα εμφανίσουν καλύτερες επιδόσεις, δεδομένου ότι αναμένεται βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές και φυσικά σημαντικό ρόλο για την πορεία τους θα παίξει και η διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Πάντως ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία τους φέτος θα υπάρχει μετά από τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, οι ελληνικές εξαγωγές - εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών που παρουσίασαν μεγάλη μείωση, περί το 39%! – αυξήθηκαν κατά 2,2%! Στο διάστημα αυτό πρωταγωνιστές, με υψηλές εξαγωγικές επιδόσεις ήταν η κατηγορία των λαδιών, η εξαγωγική αξία των οποίων αυξήθηκε κατά 38,5%, των τροφίμων και ζώντων ζώων κατά 22,5%, των χημικών κατά 10,5% και των ποτών και καπνού κατά 7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων η πορεία των ελληνικών εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσουν το 2020, με ρυθμούς ανάλογους του 11μήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 11μηνο του 2020 (Ιανουάριος – Νοέμβριος) οι ελληνικές εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 10,5%.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν χαρακτηριστικά πως «οι οιωνοί πάντως είναι θετικοί». Και εξηγούν ότι «συγκεκριμένα, η ανακάλυψη του εμβολίου κατά της Covid-19 και το πρόγραμμα εμβολιασμών που έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Επιπλέον, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με το BREXIT έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας και να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποφεύχθηκε το άτακτο BREXIT. Και εξαιρετική σημασία έχει ακόμη το γεγονός ότι με την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ προοιωνίζεται βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και συνολικά ένα θετικότερο περιβάλλον στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερη εικόνα για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών θα υπάρξει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η πανδημία και τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του 2020 προκάλεσε ανακατατάξεις στις διεθνείς αγορές και γενικότερα στους προσανατολισμούς των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ετσι, λοιπόν, η γαλλική αγορά ανέβηκε στην τέταρτη θέση και η ισπανική στην έβδομη θέση μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών των ελληνικών προϊόντων, ενώ υπερδιπλασιάστηκε η αξία των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Ωστόσο, η ιταλική αγορά παρότι εμφανίζει μείωση πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων – 13,4% στο 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου – διατηρεί την πρώτη θέση, η γερμανική αγορά παραμένει στη δεύτερη θέση, ακολουθεί η κυπριακή στη τρίτη θέση, στην πέμπτη θέση η βουλγαρική και στην έκτη θέση η τουρκική αγορά και ακολουθούν στις επόμενες θέσεις η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στην δέκατη θέση η Ρουμανία.

Πέρυσι, τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις κατέγραψαν τα φάρμακα, τα προϊόντα αλουμινίου, τα τυροκομικά προϊόντα – ιδιαίτερα η φέτα - τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα λαχανικά.

Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι την όγδοη θέση μεταξύ των ελληνικών προϊόντων που είχαν καλύτερες επιδόσεις κατέλαβε το παρθένο ελαιόλαδο - από την δέκατη τέταρτη θέση το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε