Ελλάκτωρ - EDPR: Ελλάς - Πορτογαλλία συμμαχία για το έργο ΑΠΕ της Εύβοιας

Ελλάκτωρ - EDPR: Ελλάς - Πορτογαλλία συμμαχία για το έργο ΑΠΕ της Εύβοιας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 10:47 Δημιουργία 23/02/21, 10:35

Μέγα-πρότζεκτ συνολικού ύψους 489 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί στην Κεντρική και Νότια Εύβοια από την Ελλάκτωρ σε συνεργασία με την πορτογαλική EDPR

Πρόκειται για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου δυναμικότητας 470,4 MW στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.

Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό πάρκο αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Υπολογίζεται ότι με τη λειτουργία του πάρκου αποφεύγονται ετησίως εκπομπές 1.219.750 ρύπων.

Η πραγματοποίηση του έργου, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, θα έχει σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία.

Σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγεται 635 εκ. ευρώ εγχώρια προστιθέμενη αξία στην 20ετία λειτουργίας των έργων (δηλαδή περίπου 32 εκ. ευρώ ανά έτος).

Θέσεις εργασίας

Η επένδυση αναμένεται επίσης να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για το δημόσιο, καθώς 0,3% επί της Τιμής Αναφοράς της εγχεόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα θα πηγαίνει υπέρ Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. (Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων)

Αν σου άρεσε κάνε