Shell: «Στροφή» στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και την καθαρή ενέργεια

Shell: «Στροφή» στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και την καθαρή ενέργεια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 13:50 Δημιουργία 07/04/21, 13:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αλλαγή στρατηγικής προς την ενεργειακή μετάβαση, στοχεύει ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός, Royal Dutch Shell Plc, επενδύοντας στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Η Shell, ακολουθώντας μια πολιτική διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της με εξαγορές και επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, επενδύει στην εταιρεία τεχνολογίας βιώσιμων καυσίμων, LanzaJet, η οποία κατασκευάζει μονάδα παραγωγής βιώσιμων καυσίμων στην Τζώρτζια των ΗΠΑ , με ικανότητα παραγωγής 10 εκατομμυρίων γαλονιών βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

Η τεχνολογία της μπορεί να χρησιμοποιεί αιθανόλη κατασκευασμένη από «ανακυκλωμένη ρύπανση» για την παραγωγή αεροπορικών καυσίμων σύμφωνα με την εταιρεία. Το 90% των καυσίμων του μπορεί να παραχθεί ως προηγμένα βιοκαύσιμα και ηλεκτροκαύσιμα, ενώ το υπόλοιπο 10% ως ανανεώσιμο ντίζελ.

Η συμφωνία Shell - LanzaJet αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής της Shell η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και virtual συστήματα παραγωγής ρεύματος.

Η Shell, εκτός της συμφωνίας με τη LanzaJet, θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις κατασκευής νέων εγκαταστάσεων παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί πως η αεροπορία, έχει έως τώρα αποδειχθεί ο πιο δύσκολος μεταφορικός τομέας, για απανθρακοποίηση. Ενώ το υδρογόνο έχει χαρακτηριστεί ως το καύσιμο του μέλλοντος για φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να αντικαταστήσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα SAF αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 0,1% των παγκόσμιων αεροπορικών καυσίμων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε