Συμφωνία ΕΛΤΑ με Amazon για διανομή εμπορευμάτων

Συμφωνία ΕΛΤΑ με Amazon για διανομή εμπορευμάτων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:18 Δημιουργία 16/04/21, 11:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε συμφωνία συνεργασίας ήρθαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την Amazon, προκειμένου να αναλάβουν την διανομή των προϊόντων της στην ελληνική επικράτεια.

Θυγατρική της Amazon, σε άλλη δραστηριότητα, προχώρησε πρόσφατα και στην αναβάθμιση της λειτουργίας της στην Αθήνα, την ώρα που εδώ και ενάμιση χρόνο διευρύνει συνεχώς την παρουσία της στην Ελλάδα.

Η συμφωνία των δύο εταιρειών κλείστηκε αυτή την εβδομάδα και η εφαρμογή της ξεκίνησε ήδη. Πρόκειται για την στην διανομή των προϊόντων που εμπορεύεται και αποστέλλει σε τελικούς αποδέκτες η Amazon στην χώρα μας. Πρόκειται για το επονομαζόμενο last mile delivery, που αφορά στο τμήμα της μεταφοράς από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια έως τον πελάτη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της «Καθημερινής», «το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς η συνεργασία τους με τον παγκόσμιο κολοσσό Amazon για την παράδοση δεμάτων στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας των παραγγελιών, αποτελεί εξέλιξη που δεν θα ήταν δυνατή μέχρι πριν κάποιους μήνες».

Από την πλευρά τους, πηγές της αγοράς συμπληρώνουν πως καθοριστικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και η πλήρης γεωγραφική κάλυψη που μόνο ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μπορεί να προσφέρει στην Amazon και στους πελάτες της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος η Amazon χρησιμοποιούσε για τις παραδόσεις της στην Ελλάδα, άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών, συχνά πολυεθνικές, που όμως δεν κάλυπταν όλη τη χώρα. Ωστόσο η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδότησε και στην Ελλάδα η πανδημία και τα lockdown διεύρυνε το πελατολόγιο της Amazon σε ολόκληρη την χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία καθιστώντας την ανάγκη μιας τέτοιας συνεργασίας αναγκαία.

Η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις πολλές κινήσεις της Amazon το τελευταίο ενάμιση έτος στην Ελλάδα που δεν κρύβει τα σχέδιά της να αποτελέσει η Ελλάδα έδρα του κόμβου των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης: Τον Ιανουάριο ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου ανακοίνωσε το επίσημο άνοιγμα γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα, έπειτα από ένα ολόκληρο χρόνο διεργασιών και προσεκτικών κινήσεων, που περιέλαβαν το άνοιγμα ενός κέντρου Amazon Cloud Front Edge τον Ιανουάριο του 2020 και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, σημείωναν τον Ιανουάριο κυβερνητικές πηγές, θυμίζοντας πως τυπικά η Amazon «επενδύει σε διαδοχικές φάσεις, αξιολογώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα του κάθε βήματος». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ. Εξάλλου ο επικεφαλής των υπηρεσιών cloud της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder στα μέσα Φεβρουαρίου ,μιλώντας στο moneyreview.gr επιβεβαίωσε πως ο αμερικανικό όμιλος σχεδιάζει περεταίρω επέκταση στα cloud services.

Αν σου άρεσε κάνε