«Πικρά» τα μηνύματα για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

«Πικρά» τα μηνύματα για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:29 Δημιουργία 10/10/18, 16:21

«Πικρά» είναι τα μηνύματα, που εκπέμπονται για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς τα πλάνα περί πώλησής της δεν προχωρούν, «σκοντάφτουν» σε σοβαρά εμπόδια, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τη σημερινή ανακοίνωση του fund Innovation Brain, που ενδιαφέρεται να αναλάβει την πορεία της εισηγμένης.

Ανάλογη εικόνα, εξάλλου, μετέφερε σε δηλώσεις του και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, κάνοντας λόγο για μία «δύσκολη υπόθεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει σαφής εικόνα, για το αν θα προχωρήσει ή όχι η πώληση της ΕΒΖ, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την έκβαση του εγχειρήματος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η υπόθεση έχει αρνητική εξέλιξη, τότε οι επιλογές για την ανεύρεση νέου επενδυτή είναι περιορισμένες. «Υπάρχει στενότητα σ’ αυτή την υπόθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σημερινή ανακοίνωση της Innovation Brain, η οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την ύπαρξη μικρών ποσοτήτων ζάχαρης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι για τη μεταφορά ζαχαρότευτλων από τις καλλιέργειες στα εργοστάσια και την επεξεργασία τους, απαιτούνται αυτή τη στιγμή 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, να το καταβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής.

Εμπλοκή

Η σημερινή ανακοίνωση του fund «μυρίζει» εμπλοκή.

Δυόμισι μήνες μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε με την εταιρεία και το οποίο προβλέπει και εμπορική συνεργασία, το fund Innovation Brain με ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλός του, Luckas Fecker, αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην παραγωγή ζάχαρης για εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς επίσης και στην επέκταση και σε άλλα γεωργικά προϊόντα για εμπορία, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι και το λάδι. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που σημειώθηκε τόσο γρήγορη πρόοδος και έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες εταιρείες και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής της διοικητικής ομάδας. Επίσης βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υπογράψαμε το πρώτο μας συμβόλαιο πώλησης 80.000 τόνων για την Ελλάδα».

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο ίδιος, παρόλο που υπάρχουν ευχάριστα νέα σχετικά με τις πωλήσεις και την πρόοδο της εταιρείας, υπάρχουν στον ορίζοντα πιθανά προβλήματα για την EBZ. "Η Innovation Brain εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους έως 30 εκατ. ευρώ και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για την αγορά ζάχαρης στην Ελλάδα και τη Σερβία και την υποστήριξη της παραγωγής. Μέχρι στιγμής οι προτάσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον των ελληνικών εργοστασίων για το 2018. Πρόκειται για πολύ κακά και ανησυχητικά νέα. Η ΕΒΖ χρειάζεται χρηματοδότηση και μέλλον. Πρέπει να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον, ώστε οι αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν κυρίως ζάχαρη αλλά και άλλα προϊόντα.

Είναι ζωτικής σημασίας για την Ιnnovation Brain, οι αγρότες να μπορούν να πωλούν τα τεύτλα τους έναντι ενός δίκαιου αντιτίμου. Έχουν υποστηρίξει την ΕΒΖ και έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους στην παραγωγή ζάχαρης. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με αυτούς τους αγρότες το 2019 και έπειτα.

Ο Lukas Fecker, κάνει λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για τους αγρότες. "Προσφέρουμε ρευστότητα και ζητούμε πολύ λίγες εξασφαλίσεις. Η ζάχαρη της EBZ είναι ανώτερης ποιότητας και την χρειαζόμαστε για τους πελάτες μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μίας λύσης με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Σερβία, ώστε να εξασφαλίσουμε το μακροπρόθεσμο μέλλον της τοπικής παραγωγής ζάχαρης", καταλήγει ο CEO της Innovation Brain.

Αν σου άρεσε κάνε