Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων της Πειραιώς και της ΕΤΕ από το Fitch

Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων της Πειραιώς και της ΕΤΕ από το Fitch

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 20:49 Δημιουργία 18/10/18, 20:45

Σε αναβάθμιση εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων που εξέδωσαν ελληνικές τράπεζες προχώρησε ο Fitch.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό report του οίκου αξιολόγησης:

Το NBG Programme I (NBG I) της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε στην κλίμακα «BB-» με σταθερό outlook,

- NBG Programme II (NBG II) αναβαθμίζεται σε «BBB-» από «BB-» με σταθερό outlook

- Το καλυμμένο ομόλογο της Πειραιώς αναβαθμίζεται σε «BB» από «BB-» με σταθερό outlook.

Οι παραπάνω αξιολογήσεις είναι έως και έξι βαθμίδες πάνω από τις αντίστοιχες των ελληνικών τραπεζών. Ο Fitch σημειώνει ότι προχώρησε στην κίνηση μετά την αναβάθμιση των εκδοτών.

Όπως επισημαίνει η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τίτλων «περιορίζεται» από την κατά 25% υπέρβαση των καλύψεων (collateral) στην οποία στηρίζεται ο Fitch.

Για το NBG Ι δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη για να αντέξει το στρεσάρισμα σε σενάρια που αφορούν επίπεδα αξιολόγησης υψηλότερα από την βαθμίδα «Β».

Το NBG II και ο τίτλος που εξέδωσε η Πειραιώς αντίθετα κινούνται στο 'BB-' and 'B' αντίστοιχα.

Αναλυτικά για την κάθε έκδοση ο Fitch επισημαίνει τα εξής:

NBG I

Τα καλυμμένα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογούνται με «ΒΒ-», τέσσερις βαθμίδες πάνω το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο βρίσκεται στο «CCC+».

NBG II

Τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται υπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογούνται με «ΒΒΒ-», επτά βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας και στο ίδιο επίπεδο με το «ταβάνι της χώρας» για την Ελλάδα.

Πειραιώς

Τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς αξιολογούνται με «ΒΒ», έξι βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της τράπεζας, στο «CCC».

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση

Τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας που εκδίδονται υπό το πρόγραμμα NBG I και τα ομόλογα της Πειραιώς μπορούν να αναβαθμιστούν ως το «ταβάνι της χώρας», δηλαδή ως το «ΒΒΒ-», εφόσον υπάρχει επαρκής κάλυψη για να αντέξουν το στρεσάρισμα σε σενάρια υψηλότερα επίπεδα αξιολόγησης.

Τα καλυμμένα ομόλογα του προγράμματος NBG II μπορεί να υποβαθμιστούν αν υπάρξει πτωτική αναθεώρηση στο «ταβάνι της χώρας».

Αν σου άρεσε κάνε