Ε.Κ.: Δεν απαιτείται δημόσια πρόταση για τα ΕΛΠΕ

Ε.Κ.: Δεν απαιτείται δημόσια πρόταση για τα ΕΛΠΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:49 Δημιουργία 06/11/18, 16:34

Μη υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για την περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων απεφάνθη σήμερα η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.).

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, παρότι οι γνωμοδοτήσεις που συγκέντρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚ, τόσο από τη νομική τους υπηρεσία όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες περιελάμβαναν και τις δύο απόψεις, τελικώς επικράτησε η νομική ερμηνεία βάσει της οποίας δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «κάθε πρόσωπο που αποκτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες και, λόγω αυτής της απόκτησης, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει αυτό το πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, υπερβαίνει το όριο του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας, υποχρεούται εντός είκοσι (20) ημερών από αυτήν την απόκτηση να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών τής υπό εξαγορά εταιρείας, καταβάλλοντας δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα».

Ωστόσο, στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης ρητά αναφέρεται και η περίπτωση κατά την οποία «εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης της υπό εξαγορά εταιρείας»

Αν σου άρεσε κάνε