Νέος «στόχος» του QCM η καναδική  Aphria

Νέος «στόχος» του QCM η καναδική Aphria

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:39 Δημιουργία 03/12/18, 17:35

TAGS

Το Quintessential Capital Management (QCM), το fund που δρομολόγησε τις εξελίξεις με τη Folli Follie, άνοιξε θέση short στην καναδική φαρμακευτική εταιρεία Aphria ενημερώνοντας ότι εντόπισε σειρά παρατυπιών.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μαύρη Τρύπα», το QCM αναφέρει ότι πίσω από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μια επιτυχημένη εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης, κρύβεται μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, μετά από προσεκτική συγκέντρωση και και ανάλυση γεγονότων το QCM να διαμορφώσει την ισχυρή πεποίθηση ότι η Aphria είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει ενορχηστρωθεί από στελέχη της με σκοπό την εκτροπή πόρων από τους μετόχους στις τσέπες τους.

Το QCM εξηγεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι αρκετά απλό. Αρχικά τα στελέχη της Aphria αγοράζουν μετοχές σε εταιρείας χωρίς καμία σχεδόν αξία, με όχημα παράκτιες εταιρείες σε χώρες όπου το όνομα των ιδιοκτητών τους διατηρείται μυστικό. Λίγο αργότερα, οι εμπλεκόμενοι αναγκάζουν τις δημόσιες εταιρείες που ελέγχουν (ή επηρεάζουν) να αποκτήσουν τις εταιρείες αυτές σε τεράστιες και αδικαιολόγητες τιμές, δημιουργώντας έτσι μεγάλα κέρδη για τους εαυτούς τους και ζημιώνοντας τον τελικό αγοραστή, τους μετόχους της Aphria.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρηματικές οντότητες που εξαγοράζονται από την Aphria παρουσιάζουν ελάχιστη ή καμία δραστηριότητα πωλήσεων, ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και αμφισβητήσιμη εταιρική διακυβέρνηση. Οι insiders της Aphria εμφανίζονται να υπερβάλλουν για τη φύση των οντοτήτων αυτών, αναφέροντας για παράδειγμα υπερβολικά διογκωμένους αριθμούς εσόδων ή επιχειρώντας να απεικονίσουν ακριβές δωρεές ως «εντολές αγοράς», όπως πιστεύει το QCM.

Ως ακόμα πιο ανησυχητικό χαρακτηρίζει η έκθεση του QCM το γεγονός ότι εντόπισε «συστηματικές προσπάθειες» απόκρυψης των συναλλαγών αυτών, για παράδειγμα αλλάζοντας τα ονόματα των εικονικών εταιρειών με τρόπο που να δυσχεραίνει τη σύνδεσή τους με τους εσωτερικούς παράγοντες της Aphria.

Καταλήγοντας, το fund εξηγώντας τη θέση sort που άνοιξε, επισημαίνει ότι καθώς η Aphria έχει αρκετά μικρό ποσό πωλήσεων σε σχέση με το ανώτατο όριο της αγοράς, η αποκάλυψη καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με μαζική διαγραφή περιουσιακών στοιχείων της, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μετοχής της.

Αν σου άρεσε κάνε