H Moody's αναβάθμισε το outlook της  Eurobank με το «βλέμμα» στο deal με τη Grivalia

H Moody's αναβάθμισε το outlook της Eurobank με το «βλέμμα» στο deal με τη Grivalia

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 10:16 Δημιουργία 04/12/18, 10:11

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank η Moody's, επιβεβαιώνοντας το Caa2.

Σύμφωνα με τον οίκο, η κίνηση λαμβάνει υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody's, το θετικό οutlook αντανακλά το σχέδιο συγχώνευσης με τη Grivalia και την απόσχιση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω της δημιουργίας εταιρίας holding και ενός SPV, που θα τιτλοποιήσει τα NPEs. Και οι δυο κινήσεις αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας.

Η Moody's επισημαίνει ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς μετρητά, με τη Fairfax να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της ενοποιημένης οντότητας, με ποσοστό 32,9% δεδομένων των μεριδίων 18,2% στη Eurobank και 51,4% στη Grivalia. Η συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του 2019.

Η συγχώνευση θα έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας, με πρόσθετα 943 εκατ. ευρώ βασικών εποπτικών κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν το δείκτη CET1 στο 16,6% από 14,6%. Επιπροσθέτως, ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 19% από 17,1% το Σεπτέμβριο, και θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ ων ελληνικών τραπεζών.

Η Moodys εκτιμά ότι οι ισχυρότεροι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πιστωτικά θετικοί για την τράπεζα, αν και τα υψηλότερα κεφάλαια δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα καθώς η τράπεζα θα προσθέσει στον ισολογισμό της 117 συγκροτήματα ακινήτων και γραφείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η τράπεζα θα ελέγχει real estate αξίας 2,2 δισ. ευρώ, που θα αποτελούν το 3,7% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της, περιορίζοντας κάπως τη διαχείριση διαθεσίμων.

Επίσης, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στο δείκτη CET1 θα μειωθεί περίπου στο 62% από 70% το Σεπτέμβριο.

Η Moody's σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι μειώνεται το ρίσκο στον ισολογισμό μετά την απόσχιση μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Eurobank θα διατηρήσει τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης που θα εκδοθούν ενώ οι τίτλοι χαμηλότερης εξασφάλισης είτε θα δοθούν στους μετόχους της εταιρίας holding είτε θα δημοπρατηθούν στην αγορά.

Αντίστοιχα, η τράπεζα θα διατηρήσει ένα επίπεδο πιστωτικού κινδύνου μέσω των τίτλων υψηλής εξασφάλισης, αν και ενδεχόμενη πρώτη ζημιά από τα NPEs θα απορροφηθεί από τους κατόχους των υπόλοιπων τίτλων.

Η συναλλαγή θα λάβει χώρα σε "δίκαιη αξία", κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες ζημιές για την τράπεζα, επηρεάζοντας την κεφαλαιακή της βάση, αν και η Eurobank σχεδιάζει δείκτη τουλάχιστον 12% ως το 2020 από 13,8% το Σεπτέμβριο.

Ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο εκτέλεσης του αρκετά φιλόδοξου σχεδίου μετασχηματισμού είναι σχετικά υψηλό, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προβλήματα στην υλοποίηση θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του outlook σε σταθερό.

Αν σου άρεσε κάνε